Nakon odluke UNESCO-a

Nekropole i stećci ujedinili i povezali cijelu regiju

31.07.2016.
u 10:00

Upisivanjem stećaka, jedinstvenih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, na listu UNESCO-a, ispisana je nova stranica u suradnji i povezivanju zemalja u regiji pri čemu dominantnu ulogu ima Bosna i Hercegovina. Nedavno je na zasjedanju Odbora UNESCO-a u Istanbulu jednoglasno odlučeno da se nekropole stećaka iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore primaju pod okrilje ove svjetske organizacije kao posebna i zaštićena kulturno-povijesna dobra. U cijeloj priči najzanimljivija je činjenica kako je ovo zapravo i prvi zajednički projekt spomenutih zemalja od rata do danas u kojem je dogovorena i ostvarena suradnja bez ikakvog uplitanja nekoga sa strane ili nagovora određenih europskih i svjetskih institucija. Suradnja BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore glede zaštite nekropola stećaka i njihovog uvrštavanja na popis UNESCO-a počela je prije sedam godina kada je zajedničkim snagama izrađen nominacijski dokument kojim bi ovi jedinstveni spomenici postali dio svjetske baštine. Tako se na kraju i uspjelo pa je UNESCO pod svoju zaštitu stavio ukupno 33 nekropole stećaka iz ove četiri zemlje bivše Jugoslavije u kojima je inače više od 70 tisuća stećaka. Iako sve spomenute zemlje imaju razloga za slavlje, ipak najponosniji mogu biti u BiH koja na svom prostoru ima više od 60 tisuća stećaka raspoređenih na ukupno dvadeset i dvije nekropole, kao posebne svjedoke srednjovjekovnog života i stradavanja, ali i neizbrisive tragove kršćanstva, ne samo po Hercegovini i Bosni, već i u susjednim zemljama do kojih je dopirala vladavina Bosanskog Kraljevstva i Humske kneževine. “Ovo je snažna i ohrabrujuća poruka nakon svih ratnih i drugih događanja na ovim prostorima. Svjedoci smo izrazito burne prošlosti ovih područja, a posebno u zadnja dva i pol desetljeća koja su bila ispunjena i ratom i brojnim neslaganjima, a, evo, došli smo u situaciju da su stećci ipak nekako iznad politike i oni povezuju sve zemlje regije”, komentar je ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića nakon vijesti iz Istanbula kako su nekropole stećaka ušle pod zaštitu UNESCO-a. Uz političare još ponosniji i zadovoljniji mogu biti povjesničari i lokalne zajednice te oni koji su izravno povezani s nekropolama stećaka u smislu njihova održavanja i otvaranja javnosti te uključivanja stećaka u turističku ponudu određenih krajeva u BiH. U svemu tome već nekoliko godina prednjači općina Stolac, na jugoistoku Hercegovine, koja sada pod zaštitom UNESCO-a ima čak dvije svoje nekropole stećaka, piše Večernji list BiH.

Koliko se u Stocu išlo korak naprijed i prije same odluke UNESCO-a, najbolje pokazuje podatak da je još prije tri godine osnovana i Javna ustanova “Radimlja” koja uz sve svoje druge nadležnosti glede očuvanja kulture i povijesti ovog dijela BiH posebnu skrb ima baš o nekropolama stećaka na Radimlji i na Boljunima. Ove dvije nekropole stećaka već su nekoliko godina uređene i otvorene za turističke posjete, pri čemu se svake godine i povećava broj domaćih i stranih gostiju i turista. “Ova će odluka UNESCO-a zasigurno još više utjecati na svijest o očuvanju i zaštiti samih stećaka i na još bolju promociju onih sredina u kojima se nalaze nekropole stećaka. Sretni smo što je cijela BiH uključena u ovaj projekt jer smo svjedoci da nekropola stećaka ima i ovdje u Stocu na jugu Hercegovine, ali isto tako i sjevernije u Konjicu, pa onda na Blidinju, Kupresu, u Ljubuškom, ali i po središnjoj Bosni. Naravno, presretni smo i zbog naših dviju nekropola Radimlje i Boljuna, koje već godinama čuvamo i uređujemo, te smo se ponašali kao da je UNESCO ovo odlučio i mnogo ranije. Poznato je kako su nekropole stećaka zapravo jedan neizbrisiv trag Bosanskog Kraljevstva i Humske kneževine te jedinstvena kultura pokapanja ispod stećaka u vremenu iz 13., 14., 15. i početka 16. stoljeća”, govori nam Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac dok obilazimo sada već svjetski priznatu i poznatu nekropolu stećaka na Radimlji, na samom ulazu u grad Stolac. Samo na ovoj nekropoli je 135 stećaka, a dvostruko ih je više na onoj u Boljunima koja je također kao Radimlja već godinama uređena te su obje nositelji turističke ponude, ne samo stolačkog kraja, već i cijele Hercegovine jer mnogi strani turisti pri posjetu Međugorju i Mostaru rado navrate i do Stoca i dive se ovim jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima.

“Ovo smo prvi put u životu vidjeli prije pet godina kada smo bili u jednom radnom posjetu u Hercegovini i put nas je odveo u Stolac gdje smo ostali začuđeni izgledom i ljepotama ovih kamenih nadgrobnih spomenika sa svim izuzetno zanimljivim crtežima i natpisima. Ovo je zaista nešto što se rijetko viđa u svijetu pa nam je to povod i motivacija da sada svake godine i po nekoliko puta dolazimo na ovu nekropolu”, svoje oduševljenje nije nam krio ni Talijan Lorenzo dok je s obitelji i prijateljima razgledavao nekropolu stećaka na Radimlji koja je u zadnje vrijeme sve privlačnija i turistima s Dalekog istoka. “Posljednjih godina sve je više gostiju s istoka, a među njima su upečatljivi Japanci koji inače najviše obilaze ona mjesta i povijesna područja koja imaju bilo kakvu vezu s UNESCO-om, što će biti još izraženije sada kada smo i konačno dobili taj znak UNESCO-a na našim nekropolama. U prošloj godini imali smo više od osam tisuća posjetitelja na našim dvjema nekropolama, a naravno da ove i idućih godina očekujemo da će taj broj biti daleko veći”, optimističan je Ante Vujnović, prvi čovjek JU “Radmilja” Stolac. Na odluku UNESCO-a ponosni su i čelnici lokalnih zajednica u BiH u kojima su raspoređene nekropole stećaka. Tako svoje oduševljenje ne krije ni Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, koji je već godinama izravno uključen u sve aktivnosti glede očuvanja i zaštite stećaka. “Zbog brojnih kulturno-povijesnih lokaliteta naša je općina već poznata kao veliki muzej na otvorenome, a čime se ne može pohvaliti nijedna druga sredina u BiH.

Stoga je ovo uvrštavanje nekropola u Radimlji i Boljunima na popis UNESCO-a zaista veliki događaj za sve nas i to će nas samo motivirati kako bismo i dalje radili na očuvanju i zaštiti naših nekropola, a što radimo i dugi niz godina”, poručio je prvi čovjek općine Stolac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?