Strah i trepet

Nema brave koju automafija ne može obiti

krađa auta
ilustracija
14.08.2015.
u 15:56

Od početka ove godine na području Federacije Bosne i Hercegovine manje se krade automobila nego u istom periodu prošle godine. Barem tako pokazuju statistički podaci Federalne uprave policije.

Na meti i golfovi

Prema toj statistici, od januara do juna ove godine u FBiH ukradeno je 549 automobila, dok su nam u MUP-u RS potvrdili da je na području koje oni pokrivaju, od početka godine, prijavljeno 88 krađa motornih vozila. Kradljivcima su u oba entiteta najprivlačniji BMW-ovi, zatim audi, škoda i renault, dok na području RS-a lopovi vole i volkswagen.

"Znatan broj prijavljenih ukradenih vozila čine i vozila starije proizvodnje i to uglavnom golf 2 i golf 3", kazao je za Faktor.ba glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Za članove automafije ne postoji prepreka kada se radi o krađi automobila. Oni se uglavnom služe visokosofisticiranom opremom za uklanjanje svih tvorničkih zaštita vozila takozvanim dekodiranjem. S druge strane, tvrdi Nefić, izvršioci u pojedinačnim slučajevima uglavnom koriste mehaničko lomljenje brave, što se da zaključiti prilikom obavljanja uviđaja pronađenih motornih vozila.

Često se koriste i specijalizovanim alatom, takozvanim čupalicama, koje službe za vađenje uloška brave sa vrata ili prtljažnika, a svakako se veliki broj automobila ukrade i tokom razbojništava odnosno otimanja vozila uz prijetnju silom ili oružjem, naglasili su u MUP-u RS.

"Također, postoje slučajevi krađa, odnosno utaja vozila unajmljenih u rent-a-car agencijama sa kojima su u većem broju slučajeva povezane i lažne prijave krađa vozila i završene uz znanje korisnika vozila", naglašava za Faktor.ba glasnogovornik MUP-a RS Milan Salamadija.

Koliko su članovi automafije dobro organizirani i uvezani na svojoj koži osjetili su mnogi, a tome svjedoči i jedna naša sugrađanka koja se prije nekoliko godina na njihovoj meti našla dva puta.

"Sjećam se dobro tog prvog puta kada su mi ukrali automobil i to sa parkinga koji se nalazio preko puta mog tadašnjeg posla. Radni sto u kancelariji stajao mi je do prozora i znam da sam u jednom momentu bacila pogled prema parkingu i vidjela sam svoj golf na mjestu gdje sam ga sat vremena ranije i parkirala. Međutim, već u drugom momentu mog vozila više nije bilo. Sve se desilo u par sekundi. Nisam mogla vjerovati. Nekoliko dana nakon toga nazvao me je jedan momak i nudio mi da otkupim svoje vozila, ali sam se samo zahvalila i odbila. Kupila sam novo i par mjeseci nakon toga i njega su mi ukrali, ali me više nisu zvali za otkup. Sve i da jesu ne bih prihvatila", priča nam ova Sarajka.

Nekoliko sagovornika, koji iz razumljivih razloga nisu željeli da im se otkriva identitet, tvrde da su svoje automobile otkupili od kradljivaca. Scenarij je obično uvijek isti. I sve se dešavalo kao u nekom filmu. Nekoliko dana nakon krađe dobijaju poziv na mobitel, a nakon što bi pristali da za određenu sumu novca otkupe svoju skupocjenu vozilicu, dobili bi dalje upute. Jedan od sagovornika se sa posrednicima sreo, kako kaže “negdje prema Jahorini”.

Prema njegovom svjedočenju, nije mu bilo svejedno i nije znao šta sve može očekivati. Sa sobom je poveo i svog prijatelja i prilikom susreta sa “drugom stranom”, kaže, da su svi bili jako ljubazni. Dao im je novac, nakon čega im je rečeno da sjednu u vozilo i krenu prema Sarajevu, te da će mu u međuvremenu biti javljeno gdje da ode po svoj automobil.

"Pitao sam ih kako mogu biti siguran da će mi vratiti moj automobil, ali su me na to hladno pogledali i samo rekli “mi smo poslovni ljudi, a ne obični lopovi" – ispričao je naš sagovornik. Ovakvih priča ima i previše, nažalost. I pored brojnih policijskih akcija koje za cilj imaju razbijanja klanova automafije, uvijek se nekako pojave novi koji nastavlja ovaj lanac.

Policijske akcije protiv kradljivaca

"U proteklom periodu, pripadnici Odjeljenja za opći kriminal, operativnog tima za vozila MUP-a Kantona Sarajevo su u saradnji sa drugim policijskim agencijama i nadležnim Tužilaštvima, sproveli nekoliko akcija kodnih naziva Kum, Kamen, Maxi, Trebević, kao i niz drugih akcija lokalnog karaktera, a koje su rezultirale hapšenjem 120 osumnjičenih osoba od čega su najveći broj izvršioci krađa, članovi organizovanih grupa, odnosno povratnici u izvršenju ove vrste krivičnih djela", kaže Nefić.

Prema njegovim riječima, da bi se stalo u kraj kriminalnih grupama koje se bave krađom automobila, potreban je maksimalan angažman svih subjekata društva i to preventivnim djelovanjem vlasnika vozila u smislu zaštite i osiguranja svojih vozila.

Zatim, kako kaže, maksimalnim angažovanjem policijskih službenika na preventivnom djelovanju, na identifikaciji i dokumentovanju kriminogenih aktivnosti osoba koje se bave ovom vrstom krivičnih djela, te adekvatnim sankcijama za počinjenje ove vrste krivičnih djela.

"Krađe vozila se mogu spriječiti nizom mjera i radnji preduzetih od samih vlasnika i međusobnom susjedskom pomoći, na način da se pokušaju uočiti kretanja sumnjivih nepoznatih osoba u blizini stana ili kuće vlasnika i parkirališta. U slučaju da je nešto sumjivo odmah treba obavijestiti policiju. Sami vlasnici, u smislu zaštite svojih automobila mogu po napuštanju vozila, čak ukoliko to rade i nakratko, ugasiti motor, izvući ključ iz kontakt brave, zaključati vozilo i ne ostavljati dokumente, te ne ostavljati otvorene prozore kao i pomoćni krov. Korisno je postaviti i dodatnu zaštitu brave za upravljač ili polugu za njegovu blokadu kao i ugraditi alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora", naglašava Nefić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?