zaposlenici očekuju odluku

Nema hrane u menzi institucija BiH, rješenje blokade na pomolu?!

institucije
07.09.2021.
u 07:00

Kako su za Večernjak potvrdili iz Ministarstva financija i riznice BiH, iz ove su institucije u daljnju proceduru na odlučivanje Vijeću ministara uputili odluku o privremenom financiranju za četvrto tromjesečje ove godine

Prošloga tjedna u menzi zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine zaposlenima su poručili da obrok potraže u Predsjedništvu BiH s obzirom na to da zbog blokade institucija nisu mogli raspisati natječaj i nabaviti povrće, meso, kruh... Potvrdio je tu informaciju za Večernji list BiH jedan od zaposlenika zajedničkih institucija koji je ostao “gladan” u ovome restoranu u okviru zgrade zajedničkih institucija, koji je poznat po iznimno prihvatljivim cijenama, ali i obilnim porcijama.

Odluka u Vijeću ministara

Poruka iz kuhinje oko Predsjedništva BiH bila je simbolične naravi jer dio javnosti, ponajprije one bošnjačke, tamo vidi problem, odnosno u stavu ponajprije srpskog člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika da se neće sudjelovati u radu institucija zemlje zbog nametanja izmjena Kaznenoga zakona o negiranju genocida, ratnih zločina, ali i govora mržnje. No, čini se da se stvari ipak mijenjaju. Naime, kako su za Večernjak potvrdili iz Ministarstva financija i riznice BiH, iz ove su institucije u daljnju proceduru na odlučivanje Vijeću ministara uputili odluku o privremenom financiranju za četvrto tromjesečje ove godine.

Naime, prema Zakonu o financiranju institucija BiH, odluku o privremenom financiranju donosi Vijeće ministara BiH bez odluke Predsjedništva zemlje. Samo u slučaju kada se donosi proračun na njega odobrenje treba dati Predsjedništvo BiH. No, ovogodišnji proračun institucija BiH još nije usvojen, a postojeća odluka o privremenom financiranju vrijedi do kraja ovoga mjeseca. Ne očekuje se da bi do kraja ovoga tjedna mogla biti sazvana sjednica Vijeća ministara BiH koje bi donijelo odluku o ovome pitanju. O tome ovise i plaće za oko 20.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama, od Granične policije, SIPA-e, Uprave za neizravno oporezivanje, ali i ministarstava, agencija... Kako se doznaje, rješenje bi se moglo pronaći kroz tumačenje odluke Ustavnoga suda iz 2008. po apelaciji upravo zastupnika SNSD-a Milorada Živkovića.

Rješenje Ustavnog suda

Naime, Ustavni sud BiH tada je djelomično usvojio njegov zahtjev kao tadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. On je zatražio ocjenu ustavnosti odredbe članka 11. stavka 6. Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je utvrdio da osporeni članak u dijelu koji glasi: “Ako se proračun ne usvoji do 31. ožujka, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koju svrhu, osim isplate neizmirenog duga, sve dok se proračun propisno ne usvoji” nije u skladu s člankom VIII/2. Ustava BiH. Odredba osporenog člana, u dijelu u kojem je proglašena neustavnom, prestala je vrijediti sljedećeg dana od dana objave odluke Suda u Službenom glasniku BiH. Dio političara smatra kako je ova odluka Ustavnoga suda dovoljna da se nastavi s isplatama i financiranjem institucija BiH kroz Ministarstvo financija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije