Wolfgang Petritsch

Nema usporedbe RS-a s Kosovom, Dodik nikada neće dobiti ono što želi

03.09.2018.
u 08:30

Obje strane, Srbija i Kosovo, žele rješenje. Ovdje u BiH vidim samo Dodika, koji nešto želi, ali on to nikada neće dobiti. Što želi Dodik razmijeniti? I s kim? On je potpuno izoliran, tvrdi Petritsch

Bivši visoki predstavnik u BiH i austrijski diplomat Wolfgang Petritsch smatra da se dijalog između Srbije i Kosova, koji se odvija pod nadzorom Europske Unije, nikako ne može dovesti u vezu s odnosom entitet RS – Bosna i Hercegovina.

"Nema usporedbe između entiteta RS i dvije države Srbije i Kosova. Obje strane, Srbija i Kosovo, žele rješenje. Ovdje u BiH vidim samo Dodika, koji nešto želi, ali on to nikada neće dobiti. Što želi Dodik razmijeniti? I s kim? On je potpuno izoliran, nalazi se na crnoj listi SAD-a i koristi ga još samo službena Moskva kako bi naljutila EU. Ali EU više se ne da tako lako provocirati", rekao je Petritsch za Klix.ba. 

Komentirajući najave o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Petritsch je prvo rekao kako je na sceni ključna faza dijaloga između Beograda i Prištine.

"Obje strane, očito, žele pronaći kompromis zajedno. I to je dobro. Uvijek sam naglašavo da probleme jedne zemlje moraju riješiti sami izabrani političari, ali to mora biti u suglasnosti s građanima. Bilo koje rješenje za te zemlje, koje se donese u tim zemljama, bolje je od nametnutog, sve dok poštuje principe demokracije i ljudskih prava", rekao je Petritsch.

Promjene granica su, navodi on, generalno uvijek problem koji treba izbjeći. To obrazlaže činjenicom da je povjesno iskustvo u bivšoj Jugoslaviji takvo da su sve granične promjene povezane s nasiljem, ratom i smrću. To se, kaže, više nikada ne smije dogoditi. 

On smatra da bi novi potencijalni sporazum između Beograda i Prištine mogao biti napravljen uz pravno obvezujuću deklaraciju bivših zemalja Jugoslavije i Albanije o ne dovođenju u pitanje granica tih zemalja.

"Znamo da i dalje postoje neki manji problemi oko granica, kao što su oni između Srbije i Bosne i Hercegovine ili Hrvatske. U okviru Berlinskog procesa izrađen je popis svih izvanrednih pitanja granica, koja bi mogla biti dio ove međunarodne garantirane deklaracije. Točno 100 godina nakon završetk Prvog svjetskog rata imala bi takva jedna završna deklaracija i simboličko značenje i zemlje u regiji, uključujući i BiH, dodatno bi približile EU", naglasio je Petritsch.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije