Mirko Šarović

Nema uvjeta za Ministarstvo poljoprivrede na razini BiH

Mirko sarovic
27.12.2015.
u 09:34

Šarović upozorava da će BiH imati slične probleme kao i Hrvatska ukoliko Srbija prije BiH postane članica EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović tvrdi da nema uvjeta za uspostavu ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na razini BiH.

Šarović u intervjuu Srni naglašava da je za takvo nešto potrebna suglasnost i Republike Srpske i Federacije BiH.

Kada je riječ o "tradicionalnoj trgovini" koja se odnosi na prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Šarović navodi da je Predsjedništvo BiH nedavno odlučilo korigirati pregovaračku poziciju BiH.

Predloženo je da se u pregovorima s EU "adaptacija" SSP-a odvija fazno, što se dosta podudara i sa zahtjevima privrednika u BiH koji predlažu da ovaj problem bude rješavan primjenom kvota i snižavanjem carinskih opterećenja za sve proizvode.

"Takva realizacija dovela bi do najmanje negativnih efekata za proizvođače iz BiH", pojašnjava Šarović. On ističe da se "trenutno sa EU vrše samo tehničke konzultacije, pa u ovoj fazi nije poznato pristaje li Bruxelles na ovu ponudu iz BiH".

Prema njegovom mišljenju, eventualne štete koje bi nastale prilagođavanjem SSP-a samo je djelimično moguće "ispeglati" ruskim tržištem, jer BiH zbog smanjenog obima proizvodnje ne može biti konkurentna na ruskom tržištu, osim u nekoliko proizvodnih grupa.

Šarović upozorava da će BiH imati slične probleme kao i Hrvatska ako Srbija prije BiH postane članica EU, s obzirom na to da je s Beogradom potpisala slobodnu trgovinu bez carina u okviru CEFTA sporazuma. On naglašava da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH posljednjih mjeseci uveliko priprema za ispunjavanje potrebnih uvjeta za izvoz bijelog pilećeg mesa i jaja u EU.

Šarović smatra da je izvoz crvenog mesa u EU najzahtjevniji cilj jer je povezan s više preduvjeta, pa će se BiH za ovaj zadatak duže pripremati.

Kada je riječ o sankcijama Energetske zajednice prema BiH, Šarović zaključuje da od spremnosti na dogovor Republike Srpske i Federacije BiH ovisi hoće li oblast plina biti regulirana jednim zakonom na razini BiH ili s dva harmonizirana entitetska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?