Donesena odluka

Nema većih računa, električna energija neće poskupjeti potrošačima EP HZ HB

14.10.2020.
u 16:33

Električna energija za potrošače Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne neće poskupjeti, poruka je koju je jasno uputio menadžment ove kompanije nakon informacija koje su se pojavile u javnosti, a prema kojima se zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije očekuje poskupljenje struje. No, za građane koji koriste usluge Elektroprivrede Herceg Bosne cijena energije ostaje ista.

Zakonska obveza

Kako je u izjavi za Večernji list naglasila Marija Buntić, rukovoditeljica sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, električna energija potrošačima EP HZ HB neće poskupjeti.

“S obzirom na to da posljednjih dana mediji objavljuju netočne informacije o poskupljenju električne energije, imamo potrebu informirati naše potrošače da cijene električne energije kupcima JP EP HZ HB d. d. Mostar neće rasti”, navela je Buntić.

Dodala je kako je, na temelju Zakona, propisana obveza plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te je propisana obveza fakturiranja istih, kao posebna stavka, na računima za utrošenu električnu energiju. Navedena naknada, kao posebna stavka, iskazuje se na računima i obračunava se na broj potrošenih Kwh električne energije te JP HZ HB naplaćenu naknadu u cijelosti mjesečno prebacuje na račun operatora za OIE i UK.

Podsjeća kako je Vlada FBiH donijela odluku o promjeni visine navedene naknade s primjenom od 1. listopada 2020. godine. Dakle, objasnila je, radi se o promjeni iznosa naknade koja je na računu prosječne potrošnje jednoga kućanstva bila između 0,80 i 1,50 KM, a od 1. listopada 2020. godine bit će između 1 i 2 konvertibilne marke, ovisno o potrošnji kWh električne energije.

“Kad je u pitanju cijena električne energije, potrošačima EP HZ HB naš generalni direktor mr. Marinko Gilja, prije više od pet godina, kad je došao u EP HZ HB, rekao je da će sve poduzimati da ne poskupljuje električnu energiju kućanstvima”, poručila je Buntić. U tom je kontekstu podsjetila i kako u hidrološki najlošijoj 2017. godini u povijesti EP HZ HB električna energija nije poskupljivala, kazavši kako su poduzimali i poduzimaju sve mjere štednje ovisno o hidrološkoj situaciji, koja i ovu godinu nije povoljna, da ne povećavaju cijenu električne energije kućanstvima.

S druge strane, dobre su vijesti i kada je riječ o obračunavanju tarife, a što će svakako dovesti do ušteda u kućnom proračunu svake obitelji.

Naime, ranije su se promjene ljetnih i zimskih tarifnih stavova radile svakih šest mjeseci, potvrdila je Buntić, no to je promijenjeno u korist potrošača na način da se ljetna (jeftinija) tarifa obračunava osam mjeseci, od 1. ožujka do 31. listopada, a zimska (skuplja) tarifa obračunava se četiri mjeseca, od 1. studenog do kraja veljače. Ovaj način obračuna, navela je, ostaje i dalje. Mjeseci koji su pred nama također donose sigurnost potrošačima u kontekstu opskrbljenosti električnom energijom, a u tom kontekstu Buntić ističe kako su, s obzirom na hladnije vrijeme s češćim vremenskim nepogodama, spremni i na te uvjete rada.

Napominje kako redovito održavaju i obnavljaju distributivnu mrežu te provode obuke kadrova tako da su spremni, a sve eventualne kvarove i sve možebitne prekide u isporuci električne energije izazvane vremenskim neprilikama radnici na terenu, dodala je, otklanjat će u najbržem mogućem roku.

“Iako je tekuća godina, u hidrološkom smislu, ispod prosjeka, imamo dovoljne količine električne energije te u nadolazećim hladnijim danima našim potrošačima jamčimo kvalitetnu, kontinuiranu i dostatnu isporuku električne energije”, zaključila je Buntić.

Odluka o naknadi

Podsjećamo, Vlada Federacije na sjednici 24. rujna donijela je odluku o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK-a za četvrto tromjesečje 2020. godine. Tom odlukom propisana je obveza plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije svim kupcima električne energije, kao i obveza iskazivanja te naknade kao posebne stavke na računu za električnu energiju. Ukupna naknada za poticanje predstavlja proizvod jedinične naknade utvrđene predmetnom odlukom u iznosu od 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a) i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije