PROMJENE

Neopoziva ostavka Jelovca, Skupština HNŽ-a nastavlja raditi

'bih...mostar...ramiz jelovac...predsjedavajuci skupstine hercegovacko neretvanjske zupanije, kantona'
Foto: 'Braco Selimović'
06.03.2014.
u 09:18

Ovo je drugi put u samo mjesec dana da Jelovac podnosi ostavku na dužnost predsjedatelja Skupštine HNŽ-a

Nakon što Skupština HNŽ-a na posljednjoj sjednici nije razmatrala zahtjeve mostarskog plenuma, što je rezultiralo prosvjedima u utorak večer ispred zgrade u kojoj živi predsjedatelj spomenutog tijela, Ramiz Jelovac je u srijedu podnio neopozivu ostavku na dužnost koju je obavljao.

Druga ostavka

Ovo je drugi put u samo mjesec dana da Jelovac podnosi ostavku na dužnost predsjedatelja Skupštine HNŽ-a, ali izgleda kako je ovaj put ostavka i konačna. Nakon prve ostavke, Klub bošnjačkih zastupnika u Skupštini HNŽ-a je donio odluku kako će Jelovac nastaviti obavljati dužnost na kojoj se nalazi već godinama. Ipak, kako nam je potvrđeno, druga, jučerašnja ostavka je neopoziva, što znači kako će Klub bošnjačkih zastupnika sada morati birati novog kandidata za prvog čovjeka županijske Skupštine u Mostaru. S druge strane, ostavka Jelovca ne znači kako će Skupština prestati s radom. On se vraća u Skupštinu kao obični zastupnik, a presjedanje Skupštinom će u budućem razdoblju obavljati njegov zamjenik Luka Faletar. S obzirom da je Skupština na posljednjoj sjednici naložila Vladi HNŽ-a da počne s izradom nacrta zakona o zaštiti obitelji s djecom, kao i da sačini još neke zakonske akte, postavlja se pitanje je li županija sada u mogućnosti da dovrši ovaj posao.

- Što se nas tiče, ovo ništa ne mijenja. Mi ćemo nastaviti raditi prema svome planu. Radit ćemo na zakonima za koje se očekuje da ćemo ih Skupštini dostaviti u obliku nacrta, ali i na prijedlogu proračuna HNŽ-a za ovu godinu - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. Jelovac je drugi političar koji je podnio ostavku u županiji zbog započetih prosvjeda. Prvi je bio sada već bivši ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Mario Šulenta koji je dao ostavku nakon napada i paljenja institucija u Mostaru. Na njegovo mjesto je prošlog tjedna izabran Slađan Bevanda. Za očekivati je kako će uskoro biti poznato ime nasljednika Jelovca.

Čeka se odluka

- Konačna odluka je na Klubu Bošnjaka, a hrvatski zastupnici će prihvatiti ono što oni odluče. Najgora stvar koja se može dogoditi sada jest blokada županije. To bi značilo obustavu isplate plaća, proračun ne bi bio usvojen, došlo bi do financijskog kraha. Bez primanja bi ostali prosvjetari, policija, kao i niz drugih korisnika proračuna. Vjerojatno ima onih koji to priželjkuju i nadaju se kolapsu, ali ćemo učiniti sve da do toga ne dođe - rekli su nam naši sugovornici.

Oni još jednom poručuju kako ne može skupina od stotinjak ljudi predstavljati više od 110.000 građana Mostara.

- Takozvani plenum nema nikakav legitimitet predstavljati građane Mostara ili HNŽ-a. Pojedinci trebaju shvatiti kako živimo u demokratskom društvu i to početi poštovati. Izbori su za pola godine i imaju dovoljno vremena da se pripreme i odmjere kolika im je stvarna snaga. Sve ostalo je rušenje demokracije - zaključili su naši sugovornici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?