Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

Neovisni odbor nije podržao smjenu Mirsada Vilića

 Mirsada Vilića
30.03.2016.
u 14:46

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za smjenu ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića.

Odlučio je da u dnevni red iduće sjednice uvrsti inicijativu za eventualno pokretanje disciplinske odgovornosti ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, a u svezi sa napadom na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića 11. srpnja 2015. godine u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

U svezi s pritužbom kompanije „Avaz roto - press“, koja se odnosi na ulazak pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije redakcije dnevnog lista „Dnevni avaz“ zaključeno je da SIPA, s obzirom na to da u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti odgovara za zakonitost, svrsishodnost i sigurnost izvršenja  operativnih radnji, ima i potpunu samostalnost u procjenjivanju na koji način i upotrebom kojih sredstava će te ciljeve ostvariti, što važi i u predmetnom slučaju.

Također, ustanovljeno je i to da se analizom činjenica, na koje je ukazano u dostavljenom izvješću SIPA i dostavljenoj pritužbi „Avaz roto - pressa“, može zaključiti da nije bilo nesrazmjere u korištenju ljudskih i tehničkih sredstava, niti je na bilo koji način izvršen uticaj na novinarske slobode izražavanja  u toj medijskoj kući.

Utvrđeno je da je samo prikazivanje u javnosti pripadnika specijalne jedinice SIPA sa dugim ciljevima u službenim prostorijama dnevnog lista „Dnevni avaz“ u javnosti moglo nepotrebno stvoriti utisak pritiska na slobodu medija, a u suštini se ne radi o takvoj situaciji, o čemu treba voditi računa u budućnosti.

Odbor je obavio raspravu i o negativnom mišljenju Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH u svezi sa Izvješćem o radu Neovisnog odbora za 2015. i Planom rada za ovu godinu, te usvojio zaključak koji će dostaviti Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH.

Neovisni odbor kao neovisno tijelo policijske strukture BiH smatra da je ovo neusvajanje neopravdano i da ne doprinosi stvaranju ukupnog pozitivnog ambijenta za neovisnu poziciju ovog parlamentarnog tijela u obavljanju zakonom propisanih funkcija.

Doneseni su i zaključci u svezi sa razmatranjem dostavljenih materijala na 4. sjednici Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma PSBiH za preispitivanje rada Neovisnog odbora PSBiH.

U zaključcima navodi se da su Zastupnički dom PSBiH i Dom naroda PSBiH usvojili Izvješće o radu Neovisnog odbora za 2014. godinu, pa "ponovno bavljenje pitanjima iz usvojenog Izvješća ne doprinosi stvaranju ukupnog,  odnosno pozitivnog ambijenta za neovisnu poziciju Neovisnog odbora u obavljanju zakonom propisanih nadležnosti".

Odbor je blagovremeno poduzeo aktivnosti prema Instituciji ombudsmana BiH povodom predstavke gospodina Svevlada Hoffmana, kao i prema Povjerenstvu za sukob interesa, tako što su od Stručne službe PSBiH dostavljeni podaci za sve članove Neovisnog odbora.

Zaključeno je i to da eventualni prijedlog Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma PSBiH za preispitivanje rada Neovisnog odbora PSBiH za smjenu članova Neovisnog odbora ne bi bio sukladan odredbi iz članka 5. stavak (5) Zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

- Samo preispitivanje neovisnosti u obavljanju dužnosti, bez prethodno utvrđenih mjerila za pojam neovisnosti, može biti shvaćeno kao nesaglasno sa slobodom člana Neovisnog odbora da promišlja i odlučuje o svakom pitanju slobodno, u punom smislu te riječi - stoji u zaključcima, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije