sve više zahtjeva

“Nepremostive razlike” najčešći izgovori za rastavu braka u BiH

30.03.2020.
u 00:00

U prošloj godini u Bosni i Hercegovini razvrgnuto je 2385 brakova, od čega najviše u Banjoj Luci, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Sudovi u Republici Srpskoj u 2018. godini rastavili su 963 para, a u prva tri tromjesečja prošle godine 687. Banja Luka je, po statistici rastava, među neslavnim rekorderima BiH. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Banjoj Luci živi oko 7240 rastavljenih. Prosječni brak u RS-u traje 13,5 godina, a kriza se javlja u petoj godini, piše Večernji list BiH. 

Problemi nakon rastave

Nepoznavanje vlastitih kočnica je u razumijevanju emocija drugog, smatraju psiholozi. Komunikaciju stavljaju na prvo mjesto, a guranje problema pod tepih gledaju kao uzrok pada emotivne veze. Ipak ni rastava nije jednostavna, barem ne onima koji imaju maloljetnu djecu.

Ali i takvi se rastaju jer je za prvih 10 mjeseci prošle godine banjolučki Centar za socijalni rad dobio 260 zahtjeva za rastavu. Takvi parovi moraju na dvomjesečni proces mirenja. Nasilje u obitelji i bolesti ovisnosti razlog su zbog kojih rastavu češće traže žene. Gubitak emocije, preljub te financijski problemi supružnike uvode u krizne dane. Osim u braku, brojni parovi imaju problema i nakon braka. Republika Srpska jedina je u okruženju gdje je praksa da sudovi ne odlučuju o kontaktu djece s roditeljem koji nije dobio skrbništvo, nego tu obvezu imaju centri za socijalni rad. Tako je drugi roditelj ostavljen na milost i nemilost svog bivšeg partnera jer se na terenu događa da majke nerijetko u potpunosti ocu brane viđanje djeteta, za što bivaju kažnjene samo simboličnom novčanom kaznom, dok bi im u Federaciji BiH i drugim zemljama prijetila mnogo drastičnija kazna – zatvorska. Najmanje rastava bilo je 2013. godine, dok ih je najviše bilo 2015. godine - 2963, ali treba imati na umu da su neki zahtjevi podneseni i ranije. Kada je riječ o dobi u kojoj se najčešće rastaju, kod žena su krizne godine od 30. do 34., a kod muškaraca od 40. do 49. godine.

Ustrajnost bračnih partnera

Odluku o rastavi najčešće donose parovi koji su u braku pet i više godina i koji nemaju djece. Prosječno trajanje braka kod parova koji se rastaju je 11,3 godina u FBiH, a u RS-u 13,5 godina. Nažalost, u BiH se, nakon podnesenih tužbi za rastavu, ne povlače zahtjevi za obustavu procesa. Bračni partneri ostaju ustrajni u namjeri da se rastanu nakon što podnesu zahtjev. Razlozi su različiti, ali kao najčešći se navodi “nepremostive razlike” kako bi izbjegli dodatna objašnjenja. Tu su i izvanbračne veze, neslaganje sa širom obitelji, nasilje u obitelji, ali i poroci poput alkoholizma, narkomanije i kockanja.

Nerijetko do kraha, mimo prijevare i ovisnosti, dođe zbog manjka novčanih sredstava, što za sobom vuče niz drugih problema.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije