Francuski stručnjaci stižu u pomoć BiH

Nestale vrijedne bh. umjetnine. Krijumčari ih preprodaju, a novcem financiraju terorizam

30.09.2016.
u 10:00

Francuski stručnjaci uskoro će doći u BiH podučavati suce, tužitelje, policiju i druge u oblasti borbe protiv krijumčarenja umjetnina, piše Večernji list BiH. BiH već godinama ostaje bez svog kulturnog nasljeđa. Kradu se vrijedna umjetnička djela, a do sada su ih nestale na tisuće. Sve europske i američke agencije procjenjuju da se upravo umjetnine koriste za financiranje terorističkih aktivnosti. Krade se sve, od umjetničkih slika i djela, do sakralnih predmeta i umjetnina iz vjerskih bogomolja.

Novac od ilegalne prodaje

U borbu protiv krijumčarenja umjetnina uključile su se gotovo sve zemlje članice UN-a. BiH je jedna od prvih odgovorila potvrdno da će sudjelovati u akciji “Ujedinjeni za nasljeđe”. Veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je kako je krijumčarenje umjetnina treće po iznosu novca koji se dobije, odnosno koji se zaradi od ilegalne prodaje. Na prvom mjestu je oružje, a na drugom droga. Ova aktivnost omogućava financiranje terorizma, a Francuska je objavila rat terorizmu i zato želimo surađivati u ovoj oblasti kako bismo je spriječili. Kulturna dobra su DNK svakog društva, a u BiH su ukradena mnoga djela i umjetnine”, rekla je Bodonyi. Predsjednik Centra za borbu protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović kazao je kako je u BiH ukraden mnogo veći broj umjetnina nego što je javnosti poznato. - Zna se samo za ona za koja su podnesene prijave. Prema njegovim riječima, to je vrlo unosan biznis i ljudi koji se bave time ne prestaju, kazao je Jusufović. Naglasio je kako se dogodila jedna ozbiljna i velika krađa u Sarajevu prošlog mjeseca kada je opljačkan atelje Marija Mikulića iz kojeg su ukradena njegova djela. Djela koja se ukradu ne nalaze se na teritoriju BiH, odnosno vrlo brzo se uhodanim kanalima, koji se protežu kroz cijelu regiju, prebacuju dalje sve do ruku kupaca. Vrijednost umjetnina koje su ukradene iz BiH samo tijekom rata procjenjuje se na milijune KM. Inače, pljačka ateljea bh. slikara Marija Mikulića u Sarajevu u javnosti je prošla nezapaženo. Ova teška krađa, u okviru koje je otuđen veliki broj iznimno vrijednih umjetničkih djela, izvršena je između 1. srpnja i 11. kolovoza. Nakon očevida otvorena je istraga u okviru koje su dosad policijski službenici u jednom devastiranom stanu u blizini pronašli šest slika i tri grafike. Sam način izvršenja ovog kriminalnog djela upućuje na zaključak da su izvršitelji znali što traže.

Jamstvo je certifikat

Svi koji kupuju umjetnička djela trebaju tražiti certifikat kako bi bili sigurni da nisu ukradena. Francuska je dodala i novi poseban članak u svoj kazneni zakon, a koji se odnosi na unošenje i preprodaju umjetničkih djela koja dolaze iz ratnih zona s naglaskom na Siriju i Irak. Francuska inspektorica Chartrelle naglasila je kako je krijumčarenje umjetnina jednako ozbiljan zločin koji čine organizirane kriminalne mreže poput onih koje krijumčare drogu. Policijska tijela u BiH tragaju za predmetima milijunske vrijednosti koji su otuđeni u proteklim godinama. Nakit, zlatnici, slike, biste i brojni drugi predmeti ukradeni su iz privatnih kuća i galerija, a zatim završili na crnom tržištu. Na popisu MUP-a SŽ trenutačno se nalazi 86 otuđenih predmeta velike vrijednosti. “Meša Selimović”, umjetnička slika Ismeta Mujezinovića, samo je jedno u nizu vrijednih djela za kojima traga policija MUP-a SŽ. Nestanak nakita tijekom godina prijavili su brojni građani BiH. Tako policija traga za zlatnikom “Franz Joseph”, promjera 45 mm, briljantnim prstenjem, ogrlicama, naušnicama i sličnim predmetima. Kada je u Umjetničkoj galeriji BiH 1993. urađena prva ratna inventura, ustanovljeno je da nedostaje oko 100 djela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije