Europa bez hrane

Nestašicu hrane zbog leda BiH treba iskoristiti

20.02.2017.
u 07:00

Nedavno se pojavila vijest kako dvije glavice zelene salate i tri glavice brokule mogu kupiti kupci u Velikoj Britaniji u trgovini prilikom jednoga posjeta. Razlog je nestašica voća i povrća. Naime, kako je led poharao velike proizvođače - Španjolsku, koja zimi opskrbljuje svjetsko tržište s čak 50% nekih kultura, a koja je glavni opskrbljivač, zatim poslije nje i Italiju, nedostaje zelene salate, brokule, špinata i tikvice. I u BiH je siječanj bio jedan od najhladnijih, pa su neke kulture zbog leda propale. Cijene nekih zelenih kultura su rasle višestruko.

Krivac - kemija

Sejad Herceg, predsjednik Saveza proizvođača organske hrane u BiH, ističe kako se slobodno može reći da su, uz poremećenu klimatsku ravnotežu, koja donosi brojne vremenske nepogode Europi, za propast proizvoda krivi i utjecaji kemije. - Desetkovala je ta kemija sve, naglašava Herceg. Ipak, stvari je potrebno mijenjati, prostora za proizvodnju i za domaće tržište, ali i za strano, pogotovo nakon ovakve destabilizacije na europskom tržištu, ima. - Ovo je prilika za BiH da kroz organsku i integralnu proizvodnju ponudi prvenstveno našim građanima proizvode, a onda da ova kretanja na svjetskoj razini nama budu prilika da više proizvedemo i izvozimo. Izvozno orijentirani proizvođači moraju ovakve stvari pokušati iskoristiti unatoč svemu, govori nam Herceg.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?