Zimska čarolija

Nestvarni prizori zimske idile s Tušnice i Lisina

20.01.2021.
u 15:06

Nestvarni prizori zimske idile dolaze nam s Lisina najvišeg vrha planine Bitovnje sa 1742 metra nadmorske visine.

Snježana mećava okovala je odašiljače Bh Telecoma, čiji su tehničari koji rade na održavanju uslikali ove

predivne prizore. Bitovnja je planina smještena u onome "i" između Bosne i Hercegovine i s njezina vrha se vidi

cijela BiH. Omiljeno je izletište planiara i ljudi željnih pustolovine. Na vrhu Lisin, upravo zbog njegova izvanrednog položaja, nalazi se više telekomunikacijskih antena  na kojemu dežuraju radnici. U slučaju žurne potrebe (nevrijeme i sl.) jedan pomoćni objekt namjenjen je kao sklonište planinarima.

Drugi prizor nam dolazi s Tušnice Tušnica planine u u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, koja se prostire u općinama Livno i Tomislavgrad.Na Tušnici je 2008. postavljena nova radio tv oprema u funkciji odašiljača. Njihovi signali pokrivaju veći dio Hercegbosanske i djelomično Zapadnohercegovačke županije. Tijekom zadnjeg rata u BiH, 7. svibnja 1992. godine raketnim napadom jugoslavenske vojske uništeni su dotadašnji uređaji. Uposlenici tvrtke Unis Telecom koji rade na održavanju mreže za IDDEEA-u poslai su snimke. Prema Wikipediji u skladu s legendom o petero braće i dvije sestre koji su vodili Hrvate prilikom seobe na obale Jadrana, s koljena na koljeno se prenosilo i ime Tušnice koja je, prema toj legendi, dobila ime po sestri Tugi.

"Nesta više obarskog naroda, Hrvati se tuda naseliše, i kršćansku viru privatiše, na sedmero oni zemlju dile, na pet braće i dvi seke mile, sestri Tugi dadoše krajinu, Duvno ravno i okolovinu, Tada Tuga grad je načinila, na Tušnici na vrh Santulije, poviš crkve svetog Ilije, Ta planina na kojoj je stala, po Tugi se Tušnica prozvala, Tušnica je visoka planina, po njoj dosta brda i dolina, Na njoj leže i liti oblaci, Ispod nje se rađaju junaci, ona seka što bijaše druga, po imenu zvala se je Buga, nje zapade ta krajina divna, od Privale pa do bilog Livna, ona sebi grad je napravila, na podinom Tušnice planine, kod Mandeka duboke doline, i to misto kod doline ove, i dan danas Bužanini se zove, po Buginom lipom imenu, i hrvatskom slavnom plemenu..."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije