Dragan Jurković, kandidat HDZ-a BiH za načelnika

Neum pozicionirati na mediteransku mapu ekološki održivog turizma

02.09.2020.
u 18:20

Razvijati turističke kapacitete Neuma, ali uz poštivanje svih ekoloških normi i standarda, a paralelno s tim ulagati u razvoj mediteranskih kultura poput maslina u samom zaleđu - put je za daljnji napredak ove jedine primorske bosanskohercegovačke općine koja ima ogromne potencijale, ističe u intervjuu za Večernji list Dragan Jurković, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Neum. Ova lokalna sredina po mnogočemu je specifična; pored položaja uz Jadransko more tek se posljednjih godina intenzivirao proces njezina povezivanja s ostatkom države, a Jurković u svemu vidi veliku priliku za unaprjeđenje kako turizma tako i poljoprivredne proizvodnje, u cilju održivog razvoja mjesnih zajednica u zaleđu Neuma. Sve zajedno, a uz aktivan rad općinske administracije, put je i za povratak mladih obrazovanih kadrova koji upravo u svojem rodnom mjestu mogu imati dobre preduvjete za graditi budućnost.

Kakve su bile prve reakcije nakon odluke da ste izabrani predstavljati HDZ BiH na ovim lokalnim izborima u jedinom bh. primorskom gradu?

Osobno, bio sam malo iznenađen jer se nisam nadao takvoj odluci. Ipak, iza mene su neke godine u profesionalnom i u stranačkom smislu, tako da sam prihvatio kandidaturu. Ovo je velika čast, ali i obveza, odnosno odgovornost, predstavljati HDZ BiH na lokalnim izborima.

Fokus lokalnih izbora je na temama koje tište svakog građanina jedne sredine. Na čemu će biti fokus vašeg djelovanja kroz predizbornu kampanju?

Glavna smjernica mojeg nastupa na ovim izborima bit će turizam, odnosno turistički kapaciteti Neuma, jedinog grada u BiH koji ima izlaz na more. Ova situacija pokazala je kako Neum ima predispozicije za daljnji razvoj svojih turističkih kapaciteta, a od čega se može jako dobro živjeti. Ipak, postoji mogućnost da se u turizam i dalje ulaže, i to kroz kvalitetne projekte i programe, kao i kroz privlačenje investitora koji su spremni dalje ulagati u ovu granu gospodarstva.

Naravno, u svemu je potrebno tražiti balans između masovnosti i održivosti. Koliko će ekološki aspekt biti naglašen u vašem radu?

Apsolutno trebamo voditi računa o okolišu jer masovni turizam, koliko god donosio prihode, može ugroziti samu lokalnu zajednicu ako se ne budemo vodili načelima održivosti. Svakako treba istaknuti naše zaleđe, koje je ekološki netaknuto, te u tom smjeru i treba ostati. Naravno, treba razvijati seoski turizam, ali uz poštivanje najviših ekoloških standarda. Danas su takvi trendovi da postoji visok stupanj zainteresiranosti stranih turista da budu blizu mora, odnosno da imaju osjećaj Mediterana, ali da nisu uz obalu. Zaleđe bi se vrlo dobro moglo iskoristiti u svrhu takve vrste turizma.

Zaleđe Neuma svakako ima velike potencijale i u kontekstu drugih gospodarskih grana. Koje su posebno izražene?

Potencijali neumskog zaleđa posebno su izraženi kroz tradicionalnu okrenutost toga kraja uzgoju maslina. Tu postoje velike perspektive te moramo na strateški način razvijati ovu granu poljoprivrede. Cilj je povećati površine pod nasadima maslina, a, evo, dobra je vijest da je u tijeku završetak izgradnje uljare. Dakle, stvaramo uvjete da masline vrlo brzo preradimo, a samim tim dobijemo i na većoj kvaliteti samog proizvoda, kao i većoj cijeni. Naravno, ne treba zapostaviti ni potencijale u daljnjem razvoju pčelarstva, kao i stočarstva.

Kolika je važnost nastavka rada na infrastrukturnim projektima u okviru pojedinih mjesnih zajednica?

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, tu je, naravno, onaj kapitalni koji se odnosi na izgradnju ceste Stolac - Neum i čijim će završetkom biti riješen jedan veliki problem.

No, postoje problemi u samoj lokalnoj zajednici. Naime, za određene mjesne zajednice potrebno je riješiti pitanje infrastrukture, a pogotovo cestovne i vodovodne. Također, u ljetnim mjesecima veliki je priljev turista te je potrebno riješiti i probleme koji se odnose na vodoopskrbu i kanalizaciju.

U kojoj će mjeri izgradnja prometnice Stolac - Neum značiti za gospodarski razvoj Neuma, ali i revitalizaciju zaleđa?

Završetak se očekuje početkom 2022., a upravo se kreće u realizaciju posljednje dionice od Hutova do Stolova.

Prometnica će uvelike pomoći da Neum bude bolje povezan s unutrašnjosti, ali i s našim zaleđem, što sa sobom vuče predispozicije za održivi život u tim mjesnim zajednicama. Vrlo je bitno da se ovaj projekt završi u doglednom vremenu te da imamo povezanost s unutrašnjosti, što će svakako pridonijeti ekspanziji turizma, ali uvijek moramo imati mehanizme kako bismo održavali ekološku osviještenost.

Na koji način zadržati mlade, obrazovane kadrove i omogućiti im razvoj u vlastitoj lokalnoj zajednici?

Kada je riječ o mladima koji su završili studije i školovanje izvan naše sredine, mi ih moramo zadržati u Neumu, odnosno stvoriti im predispozicije da lakše dođu do posla. Kroz subvencije moramo im omogućiti stvaranje prilike za izgradnju budućnosti u našoj lokalnoj zajednici. Kada je riječ o onima koji trenutačno studiraju, moramo im omogućiti stipendiranje na način da se ponovno vrate u našu lokalnu zajednicu. Treba naglasiti kako Neum ima i bogatu sportsku i kulturnu ponudu koju svakako treba razvijati i dalje. U Neumu imamo nekoliko sportskih kolektiva, poput nogometnog i vaterpolo kluba, koji okuplja veći broj djece mlađeg uzrasta, a tu je i Etnofest koji je godinama aktivan, iako ga se ove godine bilo primorano odgoditi. U budućnosti se svakako planira poboljšanje kulturne ponude.

Kakva je trenutačna politička situacija u Neumu?

Hrvatska demokratska zajednica ima načelnika i većinu u Općinskom vijeću. Važno je naglasiti kako je ova većina u Općinskom vijeću riješila sve svoje probleme te zajedno dogovorila listu i kandidata za načelnika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije