Jedino more za građane BiH i srbije

FOTO Bili smo u Neumu: 30.000 turista, zabrana iz Hrvatske spašava sezonu

03.08.2020.
u 17:11

“Prvi put smo ovdje. Mi zapravo nismo ni znali da postoji izlaz na more u BiH. Ove godine nismo uopće očekivali da ćemo otići na more jer 80 posto populacije Srbije nije otišlo. Dobili smo informaciju da možemo do Neuma i eto nas. Velika je gužva, ali nam to ne smeta”. Priča to Anka iz Kraljeva iz Srbije koja je s obitelji i prijateljima stigla u Neum na ljetovanje, a koji je, praktički, postao jedini izlaz na more građanima Srbije, kojih je oko 20 posto u ovome jedinom bosanskohercegovačkom gradiću na moru, piše Večernji list BiH

Identična je sudbina i građana Bosne i Hercegovine, koji mogu do Neuma, i to ponajprije krivudavom, uskom i razmjerno lošom cestom koja preko Svitave i Hutova vodi do mora, zbog brojnih restrikcija koje su uvela Hrvatska, Crna Gora i druge zemlje na Jadranu kako bi smanjile rizike širenja koronavirusa. 
Po procjenama turističkih djelatnika, u Neumu je jučer, dakle u špici sezone, bilo više od 30.000 ljudi. Prepune plaže, restorani, kafići... Najveći dio turista koji su stigli u Neum uglavnom nema maske, ne poštuje se ni distanca. Naum je ipak korona-free.

U hotelima nema mjesta

“Ovoliku gužvu i ovoliko automobila nisam upamtio. Ostali smo možda jedina destinacija za građane Srbije kada je riječ o moru ovog ljeta. Prijašnjih godina to nije bio slučaj. Moram reći da su njihovi dojmovi pozitivni. To je prednost, bez obzira što će se događati sljedećih godina, jer se Neum pokazao kao nova destinacija. Ova destinacija je nova i za goste koji dolaze iz Republike Srpske. Od ovoga ćemo imati koristi jer smo prezentirali Neum na posve drukčiji način, s jako kvalitetnim hotelskim smještajem i infrastrukturom”, rekao je za Večernjak koordinator poslovanja Grand hotela u Neumu Branimir Butigan.

Sredina lipnja za brojne hotelijere bila je u očekivanju njihova potpunog zatvaranja. No, onda su vlasti u BiH djelomično liberalizirale mjere, a Hrvatska pak posve zatvorila granicu. 
“Odluka hrvatske Vlade bila nam je od pomoći. Zamislite samo koliki je broj građana koji odlaze na Makarsku rivijeru. Kada je Hrvatska donijela odluku o potpunom zatvaranju granice do izbora, Neum je bio doslovno pun. Iako su mjere poslije relakasirane, komplicirana je procedura, ponajprije za građane BiH i Srbije, zbog čega se ljudi odlučuju za Neum”, dodaje Butigan.

Po njegovim riječima, radi se o oko 30.000 turista iz BiH koji borave na Makarskoj rivijeri svakoga dana ljeti. On dodaje kako je praktički sada nemoguće pronaći slobodan ležaj u Neumu. 


“Neki dulji termin od dan-dva prije 20. kolovoza nemoguće je rezervirati u hotelskom smještaju ili pak kvalitetnijim apartmanima”, ističe ovaj mladi turistički djelatnik. 
“Konkurencija” iz hotela Sunce, Davor Krešić, direktor marketinga i prodaje, kaže kako se radi o krajnje neobičnoj sezoni. Neum je, po njegovim riječima, ovu krizu iskoristio kao prigodu. 


“Tu smo situaciju iskoristili kako bismo privukli klijentelu koja nije inače dolazila u Neum. Ovo nam je velika šansa. U pravome smislu pokazalo se kako je kriza prilika. Neum je koristi. ‘Koronasezona’ postala je prava reklama za sljedeće sezone. Neum uistinu nudi vrijednost za novac, što naši gosti traže”, istaknuo je. Predsezone nije bilo, a najave za postsezonu nisu optimistične.


“Procjene za jesen su jako loše. Granice nisu otvorene. Vijeće ministara nije donosilo nikakve odluke, a, s druge strane, imamo situaciju da državljani većine zapadnih zemalja moraju u izolaciju nakon povratka iz BiH. Nama su sve skupine iz zapadnih zemalja za taj dio sezone stornirane, svi kongresi su neizvjesni. Moramo iskoristiti što je moguće dulje ovu sezonu, da traje što dulje s individualnim gostima”, istaknuo je Krešić.

Dodaje kako je veliki teret na hotelijerima koji nastoje po svaku cijenu sačuvati radna mjesta. 
“Mi nastojimo poduzeti sve mjere da očuvamo radna mjesta jer se radi o zaposlenicima koji desetljećima rade u hotelima. Ne želimo ni razmišljati da ostanu na cesti. Ali očekujemo pomoć od županije, FBiH i općine. Mi još nismo vidjeli ni marke pomoći iako su zakoni izglasani”, istaknuo je Krešić. Sanjin iz Maglaja zadovoljan je i sretan što je ostao u BiH.


“Odlično, prepuno je, ali dobro. Uživamo ovdje. Jako nam je lijepo. Planiramo ostati tri ili četiri dana”, kazuje ovaj mladić. Velimir i Senida dolaze iz Konjica. Oni također hvale domaćine, uslugu, zadovoljni su cijenama. 
“Lijepo je doista. Velika je gužva, ali nama je stvarno dobro. Nemamo nikakvih prigovora”, ističe Velimir.

Gužve na kupalištima

Mahmut iz Gračanice, koji je sa skupinom prijatelja stigao u bosanskohercegovačko odredište na moru, ima negativna iskustva. “Ne sviđa mi se stanje ovdje. Upravo smo dobili jednu ružnu poruku da se maknemo s ‘privatnog dijela plaže’. Ne znam po čemu je privatna. Smještaj nam nije onakav kakav smo dogovorili. Nismo zadovoljni. Sobe nemaju klime. Ostajemo samo tri dana”, dodaje Mahmut. Amar i Kasim iz Zenice tuže se samo da su jedva našli smještaj. 


“Super nam je. Sve je krcato. Ostajemo tri noći i četiri dana. Ovdje nitko ne prakticira držanje distance, što je malo rizično. Bili smo i prethodnih godina, ali sada su cijene malo veće”, kazuju Amar i Kasim. Za Irmu iz Mostara jedini su problem velike gužve pa zbog manjeg djeteta ide na obližnje plaže. 
“Lijepo nam je ovdje, stvarno. Nismo posljednjih godina bili u Neumu. Ovdje u središtu je malo veća gužva pa idemo na drugu plažu”, kaže Irma.

A u Neumu tijekom ljeta svi rade. I stari i mladi, i kada su vani temperature blizu 40. Mario radi na parkiralištu. 
“Od ranoga jutra parkiralište je krcato. Tako je uvijek nedjeljom. Mi radimo, zadovoljni smo. Nadamo se da će sezona potrajati”, ističe ovaj Neumljanin. •

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
18:34 03.08.2020.

Kada se zavrsi cesta, u Neumu ce sezona trajati citavu godinu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?