pogled s bh. strane

Neum s Pelješkim mostom nije gubitnik, a najveći dobitak je izgradnja ceste prema Stocu

29.07.2021.
u 16:43

“Ja vam o tome nemam stava, a moju baku možete snimiti, ona otvoreno kaže: ‘Neka se konačno spoji i mogu umrijeti’”, govori radnica na gornjoj magistrali u Neumu na dan konačnog spajanja Pelješkoga mosta koji je ugradnjom posljednjeg segmenta rasponske konstrukcije konačno sinoć spojen. Zbunili smo je jedino zbog novinarske akreditacije jer je mislila kako je ponovno na vrata zakucala Federalna inspekcija koja je dolazila toga dana. 
“Za nas će to biti jednom riječju katastrofa”, govori ugostitelj na magistrali. Načelnik općine Dragan Jurković ne dramatizira iako je svjestan da će biti posljedica za te objekte, no, po njegovim riječima, konačni učinci će biti mnogo povoljniji za cijeli život Neuma. I gospodarski, a napose zbog smanjenja gužvi koje su ogroman problem. 
“Tu je dvojaki utjecaj. Najprije ekonomski koji će djelomično osjetiti, ponajprije na dijelu magistrale, ugostiteljski i prodajni objekti. Njihova je procjena da bi gubici mogli sezati čak 80 posto. No, iskreno, ne mislim da je tako. Neum jako puno dobiva puštanjem mosta u promet kako bi se rasteretio tranzitni promet”, kaže Jurković za Večernji list. On tvrdi da će najveći dobitak za Neum biti izgradnja ceste preko Stoca koja će ovome jedinom bosanskohercegovačkom gradiću na obali Jadrana donijeti daleko više dobiti, piše Večernji list BiH.

Izlaz na otvoreno more

“Za nas je važnije što će do kraja godine biti završena dionica ceste od Stoca do Neuma koja će otvoriti Neum do unutrašnjosti BiH i ono što je bio san posljednjih četrdesetak godina, postat će stvarnost. Neum je ove godine goste imao već u drugom mjesecu ,i to ponajprije zahvaljujući ovoj vezi. Nama je cilj da sezona u Neumu traje 180 dana i mislim da ćemo uspjeti to ostvariti”, optimističan je načelnik. On smatra kako u Neumu ne može biti izgrađena luka. 
“Mi ne želimo niti ćemo dopustiti izgradnju luke. U doglednoj budućnosti bi se moglo razmišljati o vezovima ili manjoj marini. Bazirali smo se na turizam. Luka i turizam ne idu zajedno”, dodaje. 
On je također sinoć nazočio ceremoniji spajanja Pelješkoga mosta. 
No, pravi učinci Pelješkog mosta znat će se tek nakon što se za godinu dana izgrade spojne ceste te bude pušten u promet. 
Kapetan kapetanije Neum Stojan Šutalo pokazuje nam ‘Peljar’, doslovno svjetski plovni izvod iz pomorskog katastra koji opisuje sve plovne puteve. 
“Gaz broda na ulazu u Neumski zaljev ne može biti veći od 5 metara. A to je brod od 80 metara dužine. Ispod mosta su ostavljene tolike dimenzije da mogu proći brodovi dvostruko većih dimenzija nego što objektivno mogu uploviti s obzirom na dubinu vode, širinu kanala, sidrenja i svih ostalih čimbenika koji utječu na pomorski promet.

Brod treba četiri puta veću dubinu lanca ‘kadene’ u pomorskome žargonu spustiti u odnosu na dubinu mora”, rekao je Šutalo. Dodaje kako ni u jednome trenutku brodovima iz Neuma nije bio zapriječen prolaz, čak ni za vrijeme radova. Niti će ubuduće to biti slučaj za neškodljivi prolaz u međunarodne vode.

Šutalo objašnjava kako su kritike iz dijela BiH apsurdne s obzirom na to da na polovici Pelješca vikendice imaju upravo bh. građani. On smatra kako u Neumu treba graditi marinu, a na luku smatrajući tu ideju ‘glupom’. 
“Za Neum je normalno da ima marinu kako bi se uredio vez. Nigdje u Hrvatskoj nije neuređeno to pitanje”, kaže. 
Predsjednik Udruge hotelijera Neuma Branimir Butigan smatra kako će hotelski turizam uvelike profitirati izgradnjom Pelješkog mosta. Ako, dakako, ostane isti režim na prijelaz granice.

Ciljana destinacija

“Neum neće biti ostavljen po strani jer je od europskih turista bio biran kao ciljana destinacija. Ponajprije zbog zemljopisnog položaja. Svi ti strani turisti koji dolaze u Neum planiraju i posjete Dubrovniku, Mostaru, Korčuli, Međugorju, Splitu. Neum je u središtu gdje su sve destinacije jako dostupne.

Do Dubrovnika odavde turistu je 50 minuta, a jako kvalitetan hotelski smještaj plaća upola cijene”, ističe Butigan. 
Haris Berkovac iz Sarajeva smatra da je Pelješki most dobrodošao za život u Neumu. 
“Most će, mislim, biti od koristi za sve. Ovakvi infrastrukturni projekti su hvalevrijedni. Posebno je važna ova cesta koja vodi prema Neumu iz Stoca”, kaže Haris. Njemački obiteljski par Langraf peti je put u Neumu. Samo nisu bili prošle godine zbog koronakrize. Kažu da ih je zadivio most i smatraju da će biti od koristi za sve. 
“Stigli smo jučer. Jako nam se sviđa Neum. Mislim da će ovaj prelijepi most koji se vidi svima biti od koristi. Posebno zbog teških kamiona koji više neće prolaziti ovom magistralom”, kazuju ovi Nijemci. •

Ključne riječi

Komentara 1

AJ
AjdeDe
18:59 29.07.2021.

Samo sto je most izgtađen nasilnicki bez sugladnosti BiH sto govori o nepostivanju BiH kao samostalne suverene i nedjeljive drzave

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije