Trenutačno imaju oko 10 tisuća

Neum želi imati 20 tisuća stabala vrhunskih maslina

02.12.2021.
u 07:00

Neumsko podneblje sa svojim iznimnim potencijalom za razvoj nekoliko mediteranskih poljoprivrednih kultura, a napose maslina, uskoro dobiva pogon za preradu ulja od ove biljke koji će, očekuje se, podići na višu razinu ovaj tip proizvodnje, piše Večernji list BiH.

Istodobno, općina ima namjeru nastaviti proces revitalizacije zaleđa Neuma koji će, zajedno sa susjednom općinom Ravno, uskoro postati dio mreže moderniziranih prometnica, a o ovim, kao i ostalim tremama od značaja za jug Hercegovine, za Večernji list govorio je neumski načelnik Dragan Jurković, koji je potvrdio kako je u rujnu potpisan ugovor za opremanje pogona, a iduće se godine očekuje puštanje u pogon.

Izvrsni rezultati

To znači kako će neumski uljari u sezoni 2022. imati na raspolaganju jedan od najmodernijih strojeva koji će im mnogo značiti u kontekstu povećanja kapaciteta proizvodnje i ubrzanja iste. Jurković podsjeća kako će se stroj nabaviti uz sufinanciranje Vlade Federacije, odnosno kroz grant sredstva nižim razinama vlasti, a neumske vlasti pritom, pored uljare, planiraju i hladnjaču, kao i projekte koji će, osim maslinarstva, imati naglasak i na nekim drugim oblicima proizvodnje poput pčelarstva. U konačnici jedan budući agrocentar značit će mnogo za neumsko zaleđe na koje se sada gleda kao na prostor iznimnih potencijala za agrarnu proizvodnju. Jurković ističe kako će uljara biti jedna od najkvalitetnijih na tržištu, a kapacitet joj je oko 750 kilograma prerade po satu. To će biti dovoljno za trenutačne neumske kapacitete koji iznose oko 10 tisuća stabala, no Jurković naglašava kako su planovi da u idućih pet-šest godina imaju još toliko. Projekt bi se proveo kako kroz ulaganja općine, tako i kroz moguća ulaganja viših razina i to kroz rekultivaciju zemljišta i pripreme za podizanje novih nasada. "Želja nam je oživjeti zaleđe, a pritom ukazati na izvrsne rezultate koje su naši maslinari postizali i koji su uvijek u samom vrhu", naglasio je općinski načelnik.

Kada je riječ o projektima koji se trenutačno provode u Neumu, a u kontekstu priprema za iduću turističku sezonu, Jurković kaže kako treba riješiti pitanje javnih površina, a u planu je kroz mjesec-dva dana definirati one javne površine koje će se urediti, odnosno da budu ujednačene.

- Planiramo taj dio obale riješiti, također kroz način prikupljanja otpada, dodao je Jurković, ukazavši na iznimne napore komunalnih radnika tijekom ljetnih mjeseci, a da bi se taj posao olakšao, u planu su podzemni kontejneri koji bi se praznili tijekom noćnih sati. U infrastrukturnom smislu u tijeku je proces rekonstrukcije dijela šetnice, a u planu je i uređenje obalnog pojasa s novim sadržajima, uz sanaciju jedne od ulica koja je najbliže moru. Trenutačno smo u poziciji da imamo nacrt proračuna u javnoj raspravi, planiramo ga usvojiti u ovoj godini kako bismo početkom iduće krenuli u aktivnosti koje bismo završili onda do početka svibnja - najavio je Jurković.

Važnost povezivanja

U ovom se trenutku na sjeveru neumske općine radi na kapitalnom projektu brze ceste Neum - Stolac koja će donijeti novu dimenziju razvoja ovom dijelu Hercegovine, a osim turističkog, imat će i veliki značaj i u segmentu revitalizacije drugih oblika gospodarstva.

Jurković navodi kako je po procjeni više od 95 posto grubih radova urađeno, jedan dio ima prvi i drugi sloj asfalta, projekt ide svojim tijekom, do kraja godine bi svi grubi radovi trebali biti okončani, a oko 1. ožujka ili 1. travnja dionica bi trebala biti u funkciji. Međutim, ono što je posebno bitno u kontekstu prometnog i gospodarskog oživljavanja ovog dijela Hercegovine jest projekt proširenja, odnosno modernizacije prometnice koja ide od Hutova prema općini Ravno. Na taj bi se način ovaj jugoistočni dio Hercegovine uspješno spojio s područjem Čapljine, a samim tim i s koridorom Vc koji se intenzivno gradi na jugu Hercegovine. Upravo je izgradnja autoceste ključan projekt od kojeg će korist imati niz lokalnih zajednica s obje strane rijeke Neretve, a osobito u kontekstu jačanja gospodarske aktivnosti koja je uglavnom ovisna o brzoj i učinkovitoj prometnoj povezanosti. Povezivanjem s ostatkom Hercegovine ovaj dio regije konačno će dobiti sve potrebne uvjete za oporavak. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije