Jednoglasni

Neumljani prosvjeduju protiv turskih brodova

Turski brodovi uništavaju turističku sezonu
Foto: VL FOTO
05.07.2014.
u 10:07

Prosvjedni na kopnu, a zatim i na moru

Uz visoke temperature Neum je i dalje u znaku ogorčenja i protivljenja lokalne vlasti i svih udruga te žitelja ovog jedinog bh. gradića na moru zbog skorog uplovljavanja ratnih brodova. I sve to u srcu turističke sezone od koje se mnogo očekuje i od koje ovisi cijelo ovo područje, pa se uplovljavanje dvaju brodova iz sastava turske mornarice doživljava kao miniranje cijele turističke sezone. U toj novonastaloj situaciji Neum su posjetili predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH te se sastali s načelnikom dr. Živkom Matuškom i njegovim suradnicima. Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Mitar Kujundžicć i savjetnici u Odjelu za NATO Goran Pranjić i Kemal Hasedjić na sastanku su istaknuli kako nisu bili upoznati s negodovanjem vlasti i lokalne zajednice povodom uplovljavanja navedenih brodova i da su o tome doznali tek iz medija. Uz opasku da su za dogovor i suradnju, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova su poručili kako uplovljavanje turskih brodova ne može biti odgođeno za neko drugo vrijeme izvan sezone jer se, kako su tvrdili, radi o školskom programu Vojne akademije, a koji je strogo isplaniran. Navodeći brojne ekološke i ekonomske čimbenike i razloge, načelnik općine Neum dr. Živko Matuško je zatražio izričito otkazivanje dolaska ratnih brodova. Pri tome je ukazao i na odluku Općinskog vijeća Neum koja se protivi uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova, u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja. Ranija iskustva uplovljavanja brodova u vode Neuma govore o zagađenosti mora i odlazaka gostiju iz neumskih hotela koji su tražili mir i čistoću na svom godišnjem odmoru. Prijateljski odnosi mogu se graditi drugim putem, a ne na ovaj način - ističe neumski načelnik Matuško.

U cilju zaštite prava i interesa svoga grada i cjelokupnog domaćeg stanovništva, Općina Neum je najavila prosvjede protiv uplovljavanja navedenih ratnih brodova. Prvi prosvjed kojim je planirano blokiranje Jadranske magistrale najavljen je za 13. srpnja dok sljedećeg dana, tj. 14. srpnja prosvjed će biti održan i na moru.

Ključne riječi

Komentara 3

BB
boze.bili
13:31 06.07.2014.

samo složno i uporno nemojte dozvolit da vas uništavaju kakva korist od tih brodova

CO
cope
20:56 06.07.2014.

Nedaj te da vam udju inace ce ostati 500 godina,pa se zato vrime I vi morate poturciti.

CO
cope
21:01 06.07.2014.

To nisu Turski vec NATO brodovi,a I Rvatska je clanica NATA tako da ne virujem da ce vam sada smetati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?