POGLEDAJTE VIDEO

Nevjerojatan prizor: Liječnici je probudili tijekom operacije mozga da zasvira violinu; uspjela je

19.02.2020.
u 14:45

Video prikazuje ženu koja svira violinu dok joj kiruzi uklanjaju tumor na mozgu.

Dagmar Turner (53) dijagnosticiran je gliom - vrsta tumora na mozgu 2013. godine, nakon što je dobila napadaj tijekom sviranja violine. Iako je odlazila na radioterapiju kako ne bi dalje narastao, tumor je narastao do 8 centimetara. Nalazio se na desnoj frontalnoj strani mozga, blizu točke koja kontrolira pokrete njezine lijeve ruke - odgovorne za pokazivanje njezinog glazbenog talenta, prenosi Daily Mail.

 

 

Kirurzi su ju probudili tijekom šestosatne operacije, pružili joj violinu  i zamolili ju da svira kako bi izbjegli područje koje se aktivira svaki put kada Dagmar uzme svoj instrument u ruke. Nakon uspješne operacije u King's College bolnici u Londonu, koju je vodio profesor Keyoumars Ashkan i uklonio 90 posto tumora, Dagmar je kod kuće s obitelji.

 

 

Ova konzultantica za menadžment i majka 13-godišnjeg dječaka kaže: "Violina je moja strast, sviram od desete godine, a sama pomisao da bih to morala prestati raditi slamala mi je srce. Profesor Ashkan je također glazbenik, pa je u potpunosti razumio moju tugu. Svoj tim je stavio u nezavidnu situaciju - od planiranja operacije do provedbe gdje sam ja trebala svirati. Zahvaljujući njima brzo ću se vratiti orkestru."

Anesteziolog i liječnici pažljivo su pratili njezino stanje tijekom operacije koju su kirurzi planirali i dogovarali nekoliko sati, a najstresniji dio bio je upravo onaj kada je trebala zasvirati. Na sreću, cijeli eksperiment prošao je bez komplikacija.

"Znamo koliko joj je violina važna, pa smo htjeli spasiti dio koji je odgovoran za pokrete lijeve ruke. Uklonili smo 90 posto tumora, a samo tri dana nakon operacije gospođa Turner vratila se kući suprugu i sinu."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije