IVO JOSIPOVIĆ:

Nezamislivo mi je da između Hrvatske i BiH postoji Schengenski zid

josipovic
agencije
17.12.2014.
u 09:22

Josipović je, držeći predavanje na Sveučilištu u Mostaru o vanjskoj politici Hrvatske, ocijenio neracionalnim optužbe dijela političkih predstavnika u Hrvatskoj koji ga kritiziraju zbog zagovaranja regionalne suradnje

Predsjednik Ivo Josipović jučer je rekao da će Hrvatska biti snažan lobist Bosne i Hercegovine na putu prema euroatlantskim integracijama ističući nakon susreta s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem kako je dobro da je Europska unija osmislila specifičan pristup približavanja za ovu zemlju kako bi se otkočila provedba potrebnih reformi.

“BiH ima specifične odnose i probleme i dobro je da je Europska unija pristupila specifično. Mi ćemo iz Hrvatske na sve moguće načine pomoći BiH tamo gdje možemo i naš glas nešto znači”, rekao je Josipović u izjavi za novinare u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru gdje se susreo s kolegom Čovićem i rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić.

EU integracije važne

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da će inicirati ispunjavanje obveza prema Europskoj uniji čija je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini prigodom nedavnog posjeta Sarajevu izrazila očekivanja da će se vlasti obvezati na provedbu konkretnih reformi kao program rada novih vlasti.

“Europske integracije su nam vrlo jasno preduvjet i zbog toga moramo reagirati prema inicijativi iz Bruxellesa koja dolazi prema BiH. Mi nemamo luksuz neizvršenja obveza koje dogovorimo. Ono što obećamo Bruxellesu jednostavno moramo provoditi”, rekao je Čović. Čović, koji je i čelnik HDZ­a BiH, je na novinarsko pitanje oko potpore kandidatkinji sestrinske stranke Kolindi Grabar Kitarović rekao kako su ‘novinari jako dobro informirani’, ali je pri tome naveo da je s predsjednikom Josipovićem imao iznimno dobru suradnju. “Ja bih to nazvao prijateljstvom”, rekao je Čović.

Josipović je, držeći predavanje na Sveučilištu u Mostaru o vanjskoj politici Hrvatske, ocijenio neracionalnim optužbe dijela političkih predstavnika u Hrvatskoj koji ga kritiziraju zbog zagovaranja regionalne suradnje.

Bez graničnih zidova

“Nema europske politike koja nema jedno oko usmjereno na jugoistok Europe. Ne mogu zamisliti da se između Hrvatske i BiH postavi Schengenski zid. To je nezamislivo. Zato je za BiH jako važno da što prije krene put Europske unije”, rekao je Josipović. Dodao je da je za Hrvatsku jako važno i da se u BiH ostvari jednakopravnost tri naroda, napose Hrvata.

“Nije nam nevažno kakav položaj imate u BiH. Mislim da osjećate blagotvorne aspekte politike prema BiH”, rekao je.

Hrvatski predsjednik jučer je obišao riznicu i galeriju Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu, a u Livnu se susreo s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Brankom Ivkovićem i građanima.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:44 17.12.2014.

Naravno. Josipovicu je jos vise nerazumljivo da izmedju HR i Srbije postoji Schengenski zid.

BE
bendz
17:48 17.12.2014.

Kakav crni Shengenski zid. Pa dvije bratski vezane zastave hravtske i muslimanske valjda su nesto znacile s pocetka rata 1991-95-ta.Kriz i polumjesec.Polumjesec na krizu kao sal oko vrata.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije