USKRS

Ni ove godine ništa neće faliti na uskrsnom stolu - saznajte kako

06.04.2020.
u 11:51

Uskrs je sve bliže i zato saznajte kako se pripremiti za blagdan u doba koronavirusa

Koronavirus, broj zaraženih, karantena pojmovi su koji dominiraju posljednjih tjedana u medijima i javnom životu. Unatoč tome nitko nije zaboravio da se bliži najveći kršćanski blagdan - Uskrs. 
I ove godine usprkos pandemiji tradicionalno će se jaja šareniti, šunka će se naći na stolu, a i slatka pinca će zamirisati domom. Uz današnju modernu tehnologiju i oprez nema razloga da bilo šta fali. Kako bi upotpunio i olakšao pripremu za Uskrs Večernji list u ponedjeljak je darivao svojim čitateljima Uskrsnu kuharicu, u utorak Uskrsni molitvenik, a danas dariva specijalni prilog o Uskrsu.

Uskrsna kuharica

Svoje vještine u pravljenju tijesta talijanske bake pokazuju na YouTube kanalu “Pasta Grannies” koji prati 468 tisuća pretplatnika diljem svijeta. Pokrenula ga je Britanka Vicky Bennison, koja živi u Italiji, a dosad je snimila više od 250 baka, čija tehnika izrade domaće paste i delicija od tijesta polako izumire, pa se projektom nastoji spasiti ovaj običaj.  Tako u našoj uskrsnoj kuharici donosimo recept Germane iz Ferrare, grada u regiji Emilia-Romagna, i to za blagdanski specijalitet koji datira u 16. stoljeće, a radi se o piti punjenoj tjesteninom sedanini.
Epidemiološka situacija i mjere povezane uz zaustavljanje njegovog širenja utjecale su i na koncept našeg priloga. Želimo vam omogućiti da pripremite bogat blagdanski stol unatoč nestašici kvasca, jednog od glavnih sastojaka uskrsnih slastica, ali i kruhova, donosimo niz recepata koje ga ne sadrže. Tu je i tako stara slavonska delicija – uskrsni perec u obliku krune, ali i pazinski cukerančić, tradicionalna istarska slastica. Donosimo i recept za domaći kvasac, koji se aktivira tijekom sedam dana.  Mnoge druge mesne i riblje recepte, deserte te savjete za ukrašavanje ne propustite možete pronaći u Uskrsnoj kuharici. 

Uskrsni molitvenik 

Najveći kršćanski blagdan za vjernike ima veliku važnost, jer osim što je Isus ispunio obećanje da će pobijediti smrt i time nam pokazao da mu možemo vjerovati vezano uz sva ostala njegova obećanja. 

Proslavite Uskrs i prigodnim molitvama, meditacijama vazmenog tjedna te križnim putom koje smo donijeli u Uskrsnom molitveniku u utorak  na dar uz Večernji list. 

Specijalni uskrsni prilog #ostajemdoma 

Specijali prilog  u Večernjem listu donosimo danas. Na jednom mjestu donosimo vodič za kupnju uskrsne šunke, upute kako savršeno skuhati jaja te kako ih obojati prirodnim bojama (cikla za ljubičastu, ljubičasti kupus za plavu, čaj od kamilice za žutu itd.) te on-line vodič za kupovanje uskrsnih namirnica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?