Nick Gurr iz britanskog Ministarstva obrane posjetio Ministarstvo obrane BiH

19.09.2017.
u 13:50

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima razgovarala je danas s direktorom za međunarodnu politiku Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gospodinom Nickom Gurrom.

Sastanku su prisustvovali i veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson i obrambeni ataše UK u BiH pukovnik Jonathan Williamson.

Pendeš je tijekom susreta izrazila dobrodošlicu članovima izaslanstva i zahvalila se predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na podršci koju pružaju Ministarstvu obrane BiH kroz brojne projekte i programe u oblasti obrambene i sigurnosne suradnje.

Visoko veleposlanstvo UK-a upoznata je s trenutnim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i rezultatima i dostignućima koja su učinjena u posljednje vrijeme, a tiču se usvajanja dokumenta „Pregled obrane“, Plana implementacije ovog dokumenta, Plana modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i procesom registracije perspektivnih vojnih lokacija, pitanjem rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i o aktivnostima i sudjelovanju naših pripadnika u operacijama podrške miru.

Pendeš je naglasila značajne pomake u procesu registracije perspektivnih vojnih lokacija i izrazila očekivanja Ministarstva obrane da ovi učinjeni napori budu prepoznati od naših prijatelja i partnera i da u što skorije vrijeme dođe do aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO – MAP.

Pendeš se posebno zahvalila Gurru na podršci Velike Britanije programima obuke i edukacije naših kadrova na prestižnim vojnim akademijama i koledžima u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i na pomoći koju ta zemlje pruža u implementaciji projekta odabira oficira iz civilstva i njihovog osposobljavanja u obučnim kapacitetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su istaknuti i vidni pomaci u procesu javnih nabavki te prezentirani budući koraci u realizaciji zacrtanih ciljeva kada je u pitanju realizacija potpisanih planova proizašlih iz dokumenta „Pregled obrane“ i plan implementacije ovog strateškog dokumenta.

Gurr je pohvalio prezentirane aktivnosti i obećao punu podršku naporima Ministarstva obrane BiH za nastavkom aktivnosti i reformi koje će što prije dovesti do aktivacije MAP-a, ali i do još većih i značajnijih pomaka u procesu daljnje profesionalizacije Oružanih snaga BiH i dostizanju punog nivoa interoperabilnosti i standarda koji se primjenjuju u vojskama zemalja NATO članica, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?