Osuđeni ratni zločinac nije u zatvoru

Nihad Bojadžić za Trusinu osuđen na 15 godina, a i dalje se slobodno šeće Sarajevom

18.02.2017.
u 07:00

Počinitelji ratnih zločina koje su osudili sudovi u BiH ne moraju nužno odslužiti zatvorsku kaznu iza rešetaka jer se mogu iskupiti tako što će državi platiti određeni novčani iznos, a takvu mogućnost do sada je iskoristilo nekoliko ratnih zločinaca. Dopuštena je mogućnost da sve osobe pravomoćno osuđene na niže zatvorske kazne mogu “otkupiti” slobodu, odnosno da im se zatvor može zamijeniti novčanom kaznom, no postavlja se pitanje je li to moralno i dopustivo u slučaju osuđenika za najteža kaznena djela, poput ratnih zločina. Dodatni je problem to što u BiH ne postoji ujednačena zakonska regulativa. U FBiH je tako moguće “otkupiti” kaznu do godinu dana zatvora, dok je u RS-u ta granica šest mjeseci. Postoji i drugi problem prema kojem se osuđenici za ratne zločine na dugogodišnju kaznu i nakon pravomoćne drugostupanjske presude i dalje slobodno kreću.

Različita pravila

To je slučaj i s Nihadom Bojadžićem. Prizivno vijeće Suda BiH potvrdilo je Nihadu Bojadžiću, ratnom zamjeniku zapovjednika jedinice “Zulfikar” Armije BiH, kaznu od 15 godina zatvora koju mu je u prvostupanjskoj presudi izrekao Sud BiH 2015. godine. U većini slučajeva, kada je osoba osuđena na samo pet godina i jedan dan, mora odmah u pritvor na izdržavanje kazne, međutim, u slučaju Bojadžića, koji je osuđen zbog teškog ratnog zločina, to ne vrijedi. Unatoč takvoj presudi, Bojadžić se i dalje slobodno šeće Sarajevom. A pojedini pripadnici Armije BiH koji su osuđeni za ratni zločin služili su kaznu u zatvoru otvorenog tipa.

Ratni zločin u Trusini

Sud BiH je početkom siječnja ove godine donio drugostupanjsku presudu kojom su potvrđene osuđujuće presude trojici bivših časnika bošnjačke Armije BiH proglašenih krivima za ratne zločine nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica. Odbačene su žalbe obrane i potvrđena je prvostupanjska presuda kojom su Mensur Memić i Nedžad Hodžić proglašeni krivima za ratni zločin protiv ratnih zatočenika, a Nihad Bojadžić za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva te ratni zločin protiv ratnih zatočenika. Sud je Memića osudio na kaznu od 10 godina, Hodžića 12, a Bojadžića na 15 godina zatvora. Postrojbe Armije BiH napale su Trusinu 16. travnja 1993. i pri tom su ubijene najmanje 22 osobe hrvatske nacionalnosti. Četvorica su bila zarobljeni pripadnici HVO-a, a 18 civili, među kojima je bilo djece, žena i staraca. Ranije su za zločine u Trusini osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?