Izbjegavajte ih!

Nije samo brza hrana: I ove namirnice prave kaos vašim hormonima

namirnice
14.11.2021.
u 19:55

Prehrana koju biramo svakodnevno važna je ne samo za izgled kože, kilograme ili dijetu koju trenutno pokušavamo ispratiti, već i za izbalansiran odnos hormona koji prave veliku promenu i utjecaj na naše zdravstveno stanje, na to kako se osećamo i izgledamo.

Međutim, pretjerani unos namirnica kao što je bijeli kruh, jogurt i mnoge druge namirnice koje su prošle koroz industrijski proces prerade mogu utjecati na hormone, piše Krstarica

Evo kojih 5 namirnica štete vašim hormonima:

Neorganski proizvodi – Kvaliteta hrane i odakle ona dolazi je izuzetno važna, jer neorganska hrana može sadržavati dodatne hormon, kemikalije i antibiotike. Svi ti toksini i pesticidi negativno utječu na balans hormona i cjelokupno zdravlje. Ovo se posebno odnosi na meso koje nije organskog porjekla (često se u piletini nalaze dodatni hormoni).

Šećer – Uravnotežen unos proteina, masti i ugljenih hidrata je neophodan za zdravlje. Ali ako konzumirate bijeli šećer, i to u povišenim količinama, to može dovesti do inzulinske rezistencije, ali i do hormonske neravnoteže.

Bijeli kruh – Osim što sadrži gluten, bijelo brašno i ugljeni hidrati koje sadrži dovode do gojaznosti, a samim tim i do disbalansa hormona, što također nepovoljno utječe na funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde.

Mliječni proizvodi u velikim količinama mogu izazvati iritaciju i upalu crijeva i sadržati ostatke antibiotika i hormona koji stimuliraju rast životinja, ako su neorganskog porjekla. S druge strane, mliječni proizvodi sadrže hormone drugih sisara koji su drugačiji od našeg hormonalnog sustava, što može izazvati pomutnju u našem tijelu. Ako ova hrana remeti vašu hormonsku ravnotežu, mogu se kao simptom pojaviti akne.

Soja – može štetiti estrogenu tako što blokira njegovo vezivanja za receptore. Također nepovoljno utječe i na druge hormone, posebno na testosteron zbog povišene razine estrogena. Uz prekomjernu upotrebu soje, dolazi do inhibicije štitne žlezde. S upotrebom soje morate biti posebno pažljivi jer je soja jedna od najčešće genetski modificiranih usjeva, sadrži pesticide koji su nepovoljni po tijelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije