MICHELANGELO JE UMRO NA DANAŠNJI DAN

Nije se kupao niti mjenjao odjeću, volio je i žene i muškarce i prvi za života dobio autobiografiju

18.02.2020.
u 16:50

Bio je jedan od najvećih umjetnika ali i čovjek od 'krvi i mesa'

Na današnji dan 1564. u Rimu je preminuo Michelangelo Buonarroti. Talijanski velikan bio je renesansni slikar, kipar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Opisuju ga kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe.

U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. Michelangelova umjetnost je dramatična, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira.

Neprestano je stvarao, pa je za sobom ostavio brojna remek-djela. Međutim, bio je i čovjek od "krvi i mesa" pa je zaradio i naslov 'falsifikatora' jer je umjetničku karijeru započeo 1496.  kad je kopirao antičku rimsku skuplturu "Uspavani kupidon", a svoju verziju je nazvao originalom. Zakopao ju je kad ju je završio, da bi je potom otkopao kako bi joj dao "izgreban" izgled. Prodao ju je za veliku sumu novca.

Napisao je i stotine pjesama, a više od 300 je sačuvano. Njegova poezija govori o ljubavi, čežnji, ekstazi, duhovnosti i vjernosti. Nije imao stila za modu, nikad se nije ženio i nije imao djece, ali se šuškalo da je imao veze i sa muškarcima i sa ženama.

Iako se za života obogatio, rijetko se kupao i mijenjao odjeću. Govorilo se da mu je odjeća bila toliko prljava da, kad je preminuo, morali su je skorenu sasjeći i oguliti s njega. Usrkos svemu, obožavali su ga pa je postao i prva osoba čija je autobiografija objavljena za života.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije