Lars-Gunnar Wigemark

Nije trenutak za svađe i rasprave te ukazivanje na krivnju

05.12.2017.
u 14:00

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da nije trenutak za svađe i rasprave te ukazivanje na krivnju i na to koji političar blokira europske procese u BiH, već je neophodno ostvariti napredak.

Neophodno je, kaže, postići minimalni konsenzus u donošnju odluka koje će osigurati rezultate u tom pogledu i u tome je ključ, a ne u svađama.

Wigemark je ukazao da BiH mora imati u vidu da Srbija i Crna Gora napreduju na svom europskom putu, Hrvatska je već članica i pitanje je što će se dogoditi kada BiH bude okružena zemljama članicama EU, javlja Fena. 

Istaknuo je da je i komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn jučer tijekom posjeta Sarajevu rekao da EU nije zagovornik postavljanja vještačkih rokova, kada bi BiH mogla postati članica EU.

-Ovo je proces koji ovisi isključivo o rezultatima i dogodit će onda kada BiH te rezultate i postigne – rekao je Wigemark.

Status kandidata i članstvo u EU nije poklon, niti nešto što će se dogoditi samo od sebe, već to podrazumijeva, ponovio je, temeljitu tranziciju i cjelokupnu transpormaciju u kojoj trebaju sudjelovati i mladi ljudi u BiH.

-Morat ćete imati odgovarajuće programe i usmjerenja koji se tiču EU, jer ćete jednog dana imati i potrebu za tisućama državnih službenika, koji će raditi na pitanjima europskih integracija - rekao je šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

Wigemark je danas u Banjoj Luci razgovorao sa studentima dodiplomskih studija Ekonomskog fakulteta i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika EU, pod nazivom "EU for You – E4U".

Projekt uključuje studente 14 javnih  sveučilišta/fakulteta iz BiH, koji će raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama.

Wigemark je dodao da će sa studentima razgovarati i o njihovom viđenju situacije u BiH, te očekivanjima i stavovima u vezi s EU.

-Želimo čuti studente, jer je to njihova budućnost i nadam se da će ona za nekih 10 do 15 godina biti budućnost u okviru članstva u EU – rekao je Wigemark.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?