usvojen zakon

Nije više moguće u BiH legalno prisluškivati neograničeno dugo

18.09.2018.
u 10:00

Priča oko usvajanja izmjena Zakona o kaznenom postupku BiH konačno je završena, i to u jeku predizborne kampanje. Nakon Doma naroda jučer je i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na žurnoj sjednici usvojio izmjene i dopune ovog zakona, na čemu su posebno inzistirali međunarodni dužnosnici, piše Večernji list BiH. 

Za ovakav zakon glasovali su zastupnici skoro svih klubova, a izuzetak je SNSD, čiji zastupnici nisu ni nazočili jučerašnjem zasjedanju poručivši tek kako SNSD u državnom tijelu zakonodavne vlasti participira kao oporbena politička stranka.

Istekao rok

- SNSD neće biti dopuna nikome na razini BiH. SNSD vodi odgovornu politiku i pitanje za one koji misle da jesu vlast na razini BiH je imaju li većinu i mogu li danas imati kvorum - izjavio je pred početak sjednice šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Staša Košarac.

Ispostavilo se da većine ima jer su 34 zastupnika glasovala za spomenute zakonske izmjene koje su bile nužne nakon što je Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Borjane Krišto, proglasio određene odredbe dosadašnjeg Zakona o kaznenom postupku BiH neustavnim. Rok Ustavnog suda za provedbu odluke u vezi s ovim zakonom istekao je još u prosincu prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao Parlamentu BiH za usklađivanje zakona s ovom odlukom.
Jučer je tako Zastupnički dom pokazao najveću učinkovitost u protekle četiri godine mandata, što je svojevrsni paradoks ako se zna da smo usred predizborne kampanje.

Borjana Krišto je kazala da je usvojenim izmjenama učinjeno da su odredbe precizirane i da tužitelji mogu raditi legalno i bez mogućnosti zloupotrebe posebnih istražnih radnji i okončanja istraga. No, kada je riječ o učinku aktualnog saziva Parlamenta u cjelokupnom mandatu, Krišto kaže kako je rad Parlamenta bio obilježen demagogijom i populizmom. Moglo se, kaže, učiniti puno više, ali istodobno je upozorila da se treba promatrati pojedinačan rad zastupnika i klubova. 


Specifična situacija

Ističe da nisu ispunjene određene reforme zbog kojih bi BiH bila u puno boljoj situaciji te se nada kako će to biti urađeno u predstojećem mandatu. Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić, pak, smatra da je državni Parlament imao specifičnu situaciju jer je veći dio svog mandata radio bez skupštinske većine.

- Osim na samom početku funkcioniranja, praktički nije postojala skupštinska većina i točke su se suštinski dogovarale ad hoc. Prema tome, na kraju mogu reći da u takvim uvjetima mogu zahvaliti kolegama što su bili koliko-toliko konstruktivni iako smo prisustvovali i višemjesečnim bojkotima nazočnosti sjednicama - ocijenio je Bosić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?