Slučaj Perković

Nijemci traže svjedočenje Ivana Lasića Gorankića

obz-udba-txt.jpg
Foto: import
24.09.2014.
u 09:28

BiH nije članica EU i ne obvezuju je pravila iz europskog uhidbenog naloga

Na adresu Ministarstva pravosuđa BiH stigao je pismeni zahtjev višeg zemaljskog suda u Munchenu, u kojem se traži saslušanje bivšeg visokopozicioniranog načelnika druge uprave Udbe sa sjedištem u Beogradu i bivšeg šefa Službe državne sigurnosti u Mostaru Ivana Lasića, zvanog Gorankić, koji danas živi u Širokom Brijegu.

Od Ministarstva pravosuđa BiH i mjerodavnih tijela traži se točna adresa stanovanja Ivana Lasića kako bi mu se uručio poziv za saslušanje na sudu u Munchenu gdje se će voditi sudski postupak protiv dvojice njegovih bivših suradnika Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, optuženik za sudjelovanje u likvidaciji bivšeg hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u akciji kodnog naziva “Brk” koja je organizirana 28. srpnja 1983. godine u Wolfrathausenu, nedaleko od Munchena. Iako se Ivan Lasić kao bivši visokopozicionirani dužnosnik jugoslavenske obavještajne službe također nalazi na listi za izručenje višeg njemačkog zemaljskog suda u Munchenu, ovaj put se poziva kao svjedok optužnice, javlja Vecernji.ba.

Spomenimo da će suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, čije su optužnice spojene u jedan sudski postupak započeti 17. listopada ove godine u Munchenu. Predviđeno je 50 ročišta s planiranim završetkom suđenja krajem travnja 2015. godine. Na koji način će svjedočiti Ivan Lasić-Gorankić u ovom slučaju, stvar je njegova izbora, samo Njemačkoj neće biti izručen jer BiH, koja nije članica EU-a, ne obvezuju zakoni iz europskog uhidbenog naloga, a bh. pravosuđe svoje državljane ne izručuje drugim državama izuzev ako su u pitanju djela ratnog zločina.

Perković, koji je uz velika politička natezanja njemačkom sudu izručen 24. siječnja ove godine i kojem prijeti kazna doživotnog zatvora, tvrdi da nema nikakve veze s ubojstvom Đurekovića.

Njegov kolega Zdravko Mustač izručen je 17. travnja ove godine, a optužnica ga tereti da je od 1982. do 1985. godine obavljao dužnost voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS, te kao nadležna osoba Perkoviću dao nalog za planiranje i pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića. (vecernji.ba)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?