Upisi na fakultete

Nikad manje brucoša u Republici Srpskoj

Professor giving a lecture.
01.07.2016.
u 08:00

Prijemni ispit u lipanjsko-srpanjskom roku održan je na svim javnim i privatnim fakultetima u Republici Srpskoj s manjim brojem potencijalnih brucoša u odnosu na ranije godine. Tijekom tjedna rang-liste pokazat će precizne podatke iako su već bile evidentne promjene na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, Sveučilištu u Istočnom Sarajevu, Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

“Prijemni ispit polagalo je 1379 studenata, od 2924 predviđena javnim natječajem. Osim zanimanja na medicini, gdje smo jedino imali veći broj prijavljenih od broja mjesta, svuda je 50 do maksimalno 70 posto odziv u odnosu na broj slobodnih mjesta”, naglasio je za “Nezavisne” Radoslav Grujić, rektor Sveučilišta u Istočnom Sarajevu. Dodao je kako je to, prema njegovim podacima, evidentno na svim fakultetima, ne samo u BiH već i u regiji. “Ova slika nije nešto na što smo navikli. Siguran sam kako je to prvi izravni demografski pokazatelj”, rekao je Grujić.

Primjera radi, zanimanje za Pravni fakultet pokazalo je 85 studenata, a 260 je slobodnih mjesta na natječaju. Najmanje zanimanje na Filozofskom fakultetu, gdje je predviđen upis 586 studenata, pokazali su potencijalni brucoši filozofije (jedan kandidat), knjižničarstva (jedan kandidat), srpskog jezika (pet kandidata), što nije slučaj i sa zanimanjem za kineski jezik (32 kandidata) i psihologijom (38 kandidata). Na Sveučilištu u Banjoj Luci predviđen je upis 3331 studenta. Mjesta na Pravnom fakultetu ima za 460 studenata, dok je zanimanje pokazalo samo njih 147.

“Mislim kako je u pitanju poslijeratna generacija 1995./96. i da je ovakav demografski pokazatelj bio i očekivan. Za nas je ovo rapidno manji broj studenata jer ih nikada nije bilo ispod 300, ali s obzirom na to da iste informacije imam i s drugih fakulteta, javnih i privatnih, nisam iznenađen”, rekao je Darko Radić, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Ovdje su, međutim, u nedostatku prostorija na Medicinskom fakultetu, prijemni polagali i potencijalni studenti medicine, najpoželjnijeg studija i u Foči, gdje je na četiri odsjeka i 155 mjesta polagalo 226 završenih srednjoškolaca.

“Medicinom se želim baviti jer je najhumaniji poziv. Namjeravam prvo ovdje pokušati uraditi nešto, a ako ne bude išlo, znam kako imam obrazovanje koje je poželjno u čitavom svijetu”, kaže Anđela Stojiljković iz Doboja. Iako je za studente koji se odluče za deficitarna zanimanja sa studijskih programa matematike i fizike osigurana financijska potpora Vlade RS, to nije bila motivacija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, gdje je za smjer matematike i fizike bilo 9 zainteresiranih odnosno 15 kandidata za matematiku i računarstvo, što nije slučaj i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u B. Luci.

“Na nastavni smjer od tri godine je 11 prijavljenih, na četverogodišnji 22, na fiziku 15, dok je na opći smjer matematike prijavljeno najviše studenata, odnosno dvostruko više u odnosu na raniju godinu. Također, veće zanimanje očekujemo i u drugom roku”, rečeno nam je na banjalučkom PMF-u. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?