Željka Cvijanović

Nikada nismo sporili da treba postojati suradnja s NATO-om

Željka Cvijanović
13.08.2019.
u 13:27

Bosna i Hercegovina je ove godine propustila odličnu priliku za dobivanje kandidatskog statusa, jer nismo mogli osigurati ni najosnovniju stvar - formirati vlast nakon izbora, kaže Željka Cvijanović, predsjednica RS.

"Tu više nije stvar niti upitnik, ni mišljenje, nego jesmo li formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Europu", kaže Željka Cvijanović u intervjuu za Nezavisne novine. 

- Priča o formiranju Vijeća ministara već traje deset mjeseci od završetka izbora. Sasvim normalno bi bilo da odmah uđete u proces formiranja vlasti zato što time ispunjavate volju birača i provodite izborne rezultate. Umjesto toga, imamo manipulacije, izmišljanje političkih igara i uvjeta i nekih drugih tema sasvim bespotrebno na štetu građana. Vidimo da u FBiH partneri koji su pregovarali, SDA, pokušavaju to nekako razvodniti ubacujući neku priču o dužim rokovima zbog svojih političkih potreba. Naš stav je jasan - izborni pobjednici trebaju formirati vlast i snositi odgovornost za procese. Tada bismo dobili jednoobrazne političke strukture na različitim razinama vlasti. To je uvijek recept za neko bolje kretanje i kad su u pitanju procesi unutar BiH i europske integracije", kaže Cvijanović.

- Protekle četiri godine kada smo imali različite strukture vlasti, imali smo loše iskustvo. Nije bilo dovoljno komunikacije niti je bilo prave koordinacije. Umjesto organiziranog kretanja imali smo blokade, pokušaje da bh. razina spriječi dotok novca itd. Jedan katastrofalan primjer koji stalno pominjemo je most "Bratoljub", navodi Cvijanović.

Komentirajući kako je došlo do dogovora o novom sastavu Vijeća ministara, Cvijanović kaže kako je i njima u Sarajevu, prvenstveno SDA, postalo malo preteško nositi teret da su oni ti koji blokiraju vlast. 

- Oni blokiraju i europski proces. Mi smo davno trebali ući u tu gotovo pa tehničku fazu, poduzeti korake koje je trebalo poduzeti i prema Bruxellesu, ali u krajnjem slučaju i prema građanima, što je opet važnije od bilo kojeg Bruxsellesa. Ali s druge strane, oni imaju neku svoju političku agendu, kaže Cvijanović. 

- Željeli su pokazati neki aktivizam i da su, kao, voljni ući u proces. Ali, kažem, opet su pronašli "razloge" da odugovlače i spominju neke kratke rokove. Kada imate političku opredijeljenost, onda sve možete ispoštovati u jako kratkom vremenu. Ali bio im je prevelik pritisak pa su rekli da su se dogovorili, a sad treba završiti sve svoje kongrese i događaje..., navodi Cvijanović.

Dodaje kako je jedino logično bilo da se to završi u siječnju, najkasnije do travnja.

Govoreći na što je SNSD pristao kad je u pitanju suradnja s NATO-om, kaže kako je to jasno definirano u principima. 

- Mi nikada nismo sporili da treba da postoji suradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba postojati, jer smatramo da nam suradnja s NATO-om treba da jačamo naše sigurnosne kapacitete i dosegnemo neku razinu, ali to ne znači da trebamo ući u NATO, posebno zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče ANP-a, sve je definirano u principima. Kada formiramo vlast, onda trebamo definirati sve što treba predstavljati ta suradnja, pojasnila je Cvijanović. 

- Mnoge stvari su usporene, pa i dobivanje kandidatskog statusa. Ova godina bila je odlična prilika da dođemo do kandidatskog statusa. Europa želi zabilježiti uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli osigurati osnovnu stvar - formirati vlast nakon izbora, kaže Cvijanović.

Komentirajući to što se sve više u EU spominje zaustavljanje procesa proširenja, predsjednica RS kaže kako imate one u EU koji su apriori za proširenje znajući da to donosi stabilnost u Europi u svakom pogledu - ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom koji postaje sve važnije pitanje. 

- Pored tih, ima druga grupa koja kaže da nisu apriori protiv, ali očekuju puni angažman kandidata i potencijalnih kandidata. I postoji jedna manja grupa onih koji su apriori protiv bilo kakvog proširenja zato što smatraju da je potrebno da se u Europi prvo sve posloži. To preslagivanje unutar europske kuće moglo bi trajati mnogo godina, pa zar to nije onda prilika da mi u tom razdoblju riješimo naše probleme?, ističe za Nezavisne predsjednica RS. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije