TUMAČENJE Vlasti BiH dobile dopis o provedbi Akcijskog plana, a ne odobrenje za izvoz

Ništa od izvoza mlijeka iz BiH u EU bez izmjene SSP-a

14.11.2013., Pakovo selo - Sirana I-PAK u Pakovom selu preradi svakodnevno oko 2 000 litara mljeka i preradjuje ga u razne vrste sireva.  Mlijeko otkupljuju od malih proizvodjaca iz okolnih mjesta, a njihovi sirevi su pronasli svoj put u Europu. Photo: Du
05.08.2015.
u 09:35

Mljekare 
Livno, Dubica, Bihać i Sokolac imaju uvjete, ali nema država

Mlijeko iz BiH teško će moći bez zapreka tako skoro krenuti prema zemljama EU bez rješavanja tehničkih, ali i političkih točaka, te modifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU unatoč optimizmu prvog čovjeka ovoga resora Mirka Šarovića.

Središnja institucija

Naime, posljednji dopis koji je stigao iz Dublina iz Ureda za veterinarstvo i hranu (FVO) EU potvrdio je kako je BiH dobila suglasnost na provedbu Akcijskog plana oko procedura za stvaranje sustava proizvodnje i izvoza mlijeka premda je u svibnju stigla negativna ocjena kada je također ministar Šarović tvrdio kako je BiH riješila problem izvoza. Akcijski je plan tada otišao na popravke te kasnije dobio potvrdu u srpnju. U ovome dokumentu su predviđene mjere i rokovi u kojima vlasti BiH trebaju ispuniti određene uvjete. Jedna od tih mjera je čak bila i donošenje novoga zakona što međutim nije potrebno kako bi se uspostavio 'funkcionalni komandni lanac'. No, pri tome javnosti nije objašnjeno kako BiH mora imati jedinstvenu instituciju na razini države, a to je u ovome slučaju Ured za veterinarstvo koji bi trebao jamčiti ispravnost mlijeka i sustava njegove proizvodnje, o čemu se međutim entiteti nisu usuglasili i imaju dio nadležnosti. Posebno je prijeporno kada su u pitanju vlasti Republike Srpske koje zasigurno neće podržati da još jednu nadležnost dodijele isključivo državi, dok iz Federacije BiH nikada nije stigao dopis za suglasnosti oko toga. Iz Dublina su istodobno ohrabrili vlasti BiH da rade na provedbi akcijskog plana.

Tradicionalna trgovina

BiH je, pak, dostavila popis objekata mljekara u Livnu, Sokolcu, Kozarskoj Dubici i Bihaću iz kojih bi se trebalo izvoziti mlijeko u zemlje članice EU. No, da bi se to stvarno i dogodilo oko toga, suglasnost mora dati svih 28 zemalja članica EU. Potvrđeno je to u posljednjem dopisu koji je stigao u Sarajevo iz Bruxellesa prije desetak dana. To uključuje i RH koja inzistira da se prilagodi SSP BiH i EU kako bi se omogućila tzv. tradicionalna trgovina.
Također, BiH je najavljeno kako će inspektori FVO-a u BiH stići tijekom 2016. godine zbog čega je teško očekivati da će prije toga mlijeko iz BiH krenuti u EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije