Tadić:

Nisu riješena bitna pitanja o ravnopravnosti polova

Ognjen Tadić
09.03.2016.
u 16:06

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Ognjen Tadić izjavio je kako nisu riješili niti jedno od bitnih pitanja „vezanih za velike ambicije koje se tiču bilo zatvaranja lista, pripadnosti mandata stranci, spajanja izbora ili nečeg drugog“.

- I praktično, jedno krupno pitanje koje je ostalo primijećeno u javnosti vezano za poziciju ravnopravnosti polova kada su u pitanju kandidatske liste. Danas je to pitanje ponovno otvoreno i saglasni smo da rješenje koje je ponuđeno treba bolje prodiskutovati - kazao je Tadić novinarima nakon sjednice Interresorne radne grupe, dodajući kako će to biti predmet rada iduće sjednice.

Po njegovim riječima, od mogućih rješenja „koja bi na vrlo formalan, ali istovremeno i zakonom jasno uređen način, osigurala dodatnu ravnopravnost polova, nudi se rješenje koje bi, kad su u pitanju kompenzacione liste koje su zatvorene, dalo naizmjeničnu zastupljenost različitih polova“.

- Kada je u pitanju dio lista koje su otvorene, moglo bi se rješenje naći u tome da se one prošire i da se osigura zastupljenost polova u odnosu 50:50 posto. Da li će to zaista otići tako kao rješenje iz Interresorne radne grupe, ne znam, ali znam kako bi to bilo dobro rješenje - naveo je Tadić.

Po njegovim riječima, najbitnije pitanje koje su riješili je nastojanje da se uredi izborni proces s manje nedorečenosti u odnosu na postojeći tekst Izbornog zakona.

- Prijedlozi koji se tiču pitanja „Sejdić-Finci“ i pitanja grada Mostara nisu stigli od ključnih političkih subjekata bilo iz Federacije BiH bilo iz RS-a, do ove Interresorne radne grupe, tako da ne mogu reći da li će ona biti riješena - kazao je Tadić.

Član Interresorne radne grupe Lazar Prodanović je ocijenio kako nije „ništa revolucionarno urađeno“, navodeći da su izmjene Izbornog zakona tehničke prirode.

- On je poboljšan u amandmanima koji će biti razmatrani i upućeni u parlamentarnu proceduru. Dakle, nismo ništa značajnije postigli, smatram kako se moglo više uraditi na zakonskom rješenju pitanja rada biračkih odbora, kao najslabije točke u izbornom procesu. Doduše, tu je urađeno samo u smislu dodatne, posebne edukacije predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora - kazao je Prodanović novinarima.

On misli kako je trebalo više učiniti u sastavu biračkih odbora jer je, po njegovom mišljenju, „nelogično kako svi politički subjekti i nezavisni kandidati u istom procentu participiraju u radu biračkih odbora, što stvara mogućnost trgovine biračkim mjestima u smislu članova u biračkim odborima“.

- Sankcije su nešto povećane, ali to nije u dovoljnoj mjeri - smatra Prodanović.

Misli kako je dobro što se povećao procent preferencijalnih glasova na otvorenim listama i što je on diferenciran u zavisnosti od nivoa zakonodavnih tijela.      

Prodanović ističe da bi bilo jako značajno ukoliko bi se došlo do rješenja za Grad Mostar „kako Grad Mostar ne bi bio izuzetak u smislu izostanka i u ovom izbornom ciklusu za lokalne izbore“.

- Nadam se kako se daje mogućnost kako do ovog rješenja dođe, no to je ključno pitanje za ključne političke aktere u Gradu Mostaru - smatra Prodanović.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije