PRIVATNICI SVE OPREZNIJI

Nitko ne želi kupiti propala poduzeća i imovinu u FBiH

radnici
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
16.02.2014.
u 10:31

Od nekoliko tisuća industrijskih poduzeća, koliko ih je nekada bilo u BiH, danas ih je tek nešto više od stotinu

Potpuno gašenje industrije prijeti BiH - pokazatelji su to ekonomskih analitičara. Brojke izgubljenih radnih mjesta u industriji stalno rastu, a broj propalih industrijskih kapaciteta nemjerljiv je. Neki industrijski sektori su skoro potpuno ugašeni, poput kemijskog, metalnog i tekstilnog. S obzirom na činjenicu da su vlade BiH zbog svog nemara, nestručnosti i loše politike industriju opustošile, ekonomija ove zemlje u doglednoj budućnosti bilježit će jedino katastrofu iz koje će se, prema riječima naših sugovornika, teško moći oporaviti.

Nitko ne želi kupiti

Od nekoliko tisuća industrijskih poduzeća, koliko ih je nekada bilo u BiH, danas ih je tek nešto više od stotinu, a mnogi od njih pripadaju uglavnom privatnom sektoru. Možda je upravo u ovim činjenicama sadržan problem s kojim se suočava „aktualna“ vlast u FBiH, a riječ je o nemoći da prodaju nekoliko poslovnih zgrada, jer ih nitko ne želi kupiti. Naime, Vlada FBiH je stavljanjem na bubanj poslovnih zgrada Šipada i Hidrogradnje kao i hotela ‘Ero’ u Mostaru pokušala riješiti probleme. No, prodaja spomenutih nekretnina ne ide lako, kao ni prodaja stanova i poslovnih prostora. Cijena poslovne zgrade “Šipad-Export Importa” u Titovoj ulici u središtu Sarajeva iznosi svega 3,5 milijuna KM, iako je vrijednost ovog objekta bila 6,2 milijuna KM.

Iz kuloara se nagađa kako Vlada FBiH kao jedno od rješenja za poslovnu zgradu Šipada vidi da se tu smjesti Porezna uprava FBiH. Slična je situacija i s nekadašnjim građevinskim gigantom Hidrogradnjom. Nadzorni odbor Hidrogradnje donio je u rujnu odluku o prodaji zgrade direkcije u sarajevskoj Ulici Hamdije Kreševljakovića, a sredstva od eventualne transakcije prioritetno bi bila iskorištena za izmirivanje obveza po osnovi uplate doprinosa radnicima, koji iznose oko 13 milijuna KM. Procjenjuje se da zgrada direkcije Hidrogradnje vrijedi oko 19,2 milijuna KM. Vlada je, također, nedavno dala zeleno svjetlo i za prodaju hotela „Ero“ u Mostaru. Prodajom hotela “Ero” vlada je namjeravala koliko-toliko spasiti MIO, odnosno umirovljenike od kojih njih više od 60 posto živi na granici egzistencije.

Problem velike privatizacije

Javni poziv za prodaju hotela “Ero” u Mostaru i devet nekretnina Federalnog zavoda MIO prošao je bez ponude. Prema informacijama Agencije za privatizaciju, potvrđeno je kako i dalje nema ponuda za velike privatizacije u FBiH. I na ovom primjeru vidi se ono na što upozoravaju ekonomski stručnjaci – uz veliku recesiju, nestabilno političko okruženje, nepostojanje jasnih strategija razvoja, velika birokracija i sl. odbijaju se investitori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije