Mijo Krešić

Nitko ne zna točan broj osoba u BiH koje se povezuju s radikalizmom

Mijo Krešić
VL FOTO
20.11.2015.
u 15:01

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u petak kako nitko sa sigurnošću ne može reći precizan ili okviran broj osoba u BiH koje se mogu povezati s vjerskim radikalizmom i ekstremizmom.  Dodao je kako na tu pojavu već odavno ukazuje.

- Ukazivao sam i na problem da u BiH ima više lokacija na kojima se na neki način provodi ili priča o nasilnom ekstremizmu, koji na ovaj, ili onaj način motivira ljude ka nekim radikalnim sadržajima i istupanjima - kazao je Krešić.

- Bojim se da je uspostavljena jedna ideologija koja na neki način podržava i razvija nasilni ekstremizam u BiH i podržava nešto što je suprotno demokratskom sustavu i demokratskim načelima koji svima nama trebaju biti cilj - dodao je on.   

Na pitanje treba li po njegovom mišljenju, nakon posljednjeg terorističkog čina u BiH (ubojstvo dvojice pripadnika OSBiH) dati veće ovlasti policiji i sigurnosnim agencijama u BiH po uzoru na Francusku, Krešić je kazao kako misli da policijska struktura u BiH ima sasvim korektna ovlaštenja koja treba hrabrije i agresivnije koristiti te da bi više trebala raditi u dijelu razjašnjavanja primjene i korištenja tih ovlaštenja. Kada su u pitanju državljani BiH koji su bili na ratištima u Siriji, kako se prema njima treba ponašati; treba li ih staviti u kućni pritvor, zamjenik ministra sigurnosti ističe kako se svaka sigurnosno interesantna osoba koja predstavlja potencijalnu prijetnju treba kontrolirati.   Odgovarajući na pitanje o porastu osjećaja nesigurnosti kod građana, Krešić je kazao kako je "činjenica da mi s vremena na vrijeme u BiH imamo određene aktivnosti koje uznemire sve stanovnike " te da se boji kako "u zadnjih nekoliko godina ne izvlačimo pouke iz tih prethodnih događaja". Svakako da ovako nešto izaziva osjećaj nesigurnosti, no s druge strane živimo u vremenu kada moramo znati koja je to realnost BiH i koje su to prijetnje, izazovi i rizici te na temelju toga reagirati, naglasio je Krešić, dodavši kako bi dodatno unošenje panike i straha moglo prouzročiti još goru situaciju. 

Naglasio je i kako do sada nismo imali najkvalitetniji odgovor na sve učestalija ispoljavanja određenih terorističkih aktivnosti i nasilništva te da ćemo na sve to, sigurno morati dati jači odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije