vlada njemačke

Njemačka podržava BiH ali se reforme moraju nastaviti

Angela Merkel
07.04.2016.
u 20:59

Njemačka ističe jasnu europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, stoga i pozdravljamo što je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Europske unije. Važno je i što je predata aplikacija za članstvo, ali pred vama su novi koraci, kazali su iz njemačke vlade, na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel, odgovarajući na upit "Dnevnog avaza".

Novi pristup

- Predaja zahtjeva za članstvo u EU u veljači bila je jedan važan korak. Sada su pred nama sljedeći koraci, kako bi vaš zahtjev mogao biti proslijeđen Europskoj komisiji. To podrazumijeva nastavak provođenja važnih reformi - rečeno je u službenoj izjavi glasnogovornika vlade u Berlinu.

Upravo je vlada Njemačke, otkada je na njenom čelu Merkel, postala jedan od najaktivnijih i najglasnijih zagovornika ubrzanja europskog puta naše zemlje. Pod liderskom palicom najmoćnije žene na svijetu tako je njen ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier zajedno s britanskim kolegom Filipom Hammondom napravio takozvani novi pristup EU za BiH.

Taj novi koncept pristupa EU podrazumijevao je da se za našu zemlju promijeni raspored reformi koje se moraju provesti, pa je tako pitanje „Sjedić - Finci" prolongirano, a u fokus su došle socioekonomske reforme. To je, uz stabilizaciju vlasti u FBiH, omogućilo da BiH snažno krene u reformski proces.

Još jedan uvjet koji je stavljen pred BiH jeste da svi lideri političkih stranaka potpišu izjavu kojom jasno ističu europsku opredijeljenost, a nakon što je to učinjeno, stupio je na snagu SAA. Time je stvorena mogućnost da se vlasti fokusiraju na pitanja koja nisu „problematična", odnosno koja su u cilju boljeg standarda života građana, a što je na kraju dovelo do mogućnosti predaje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Važne reforme

Nakon što je proces provođenja neophodnih reformi konačno otkočen, kancelarka Merkel došla je i u prvi službeni posjet BiH u srpnju prošle godine. Nakon niza sastanaka sa dužnosnicima bh. vlasti, ona je poručila da se vidi napredak u BiH te da je izvjesno da će naša država postati članica EU ako i provede sve zacrtane reforme.

Pokretanje berlinskog procesa

Da Njemačka jasno stoji i podupire BiH, ali i cijelu regiju na europskom putu, kancelarka Merkel dokazala je pokretanjem takozvanog berlinskog procesa, čiji se već treći nastavak očekuje u srpnju u Parizu.

Kroz taj proces EU je spremna u BiH i regiju uložiti više od milijardu eura u značajne infrastrukturne projekte, a veliki dio novca sastoji se od nepovratnih grantova.

Izvršiti transformaciju pravosuđa

Kao jednu od važnih reformi iz njemačke vlade navode i reformu pravosuđa. Ističu da je neophodno neovisno pravosuđe te podržavaju njegovu transformaciju.

- Stoga pozdravljamo ozbiljnost u radu i provođenje dijela Reformske agende koji se odnosi na to područje – istaknuli su iz vlade Angele Merkel, izražavajući zabrinutost zbog, kako su naveli, napada na pravosuđe, prema svemu sudeći aludirajući na stavove čelnika manjeg entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?