SARAJEVO

Njemačka spremna pomoći BiH u stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata

19.11.2019.
u 14:28

Vlada SR Njemačke je spremna ponuditi još intenzivniju bilateralnu suradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH u smislu osiguravanja granica

Izaslanstvo Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva sigurnosti BiH, predvođena ministricom Semihom Borovac, danas je održalo radni sastanak o izazovima povećanog priliva migranata u našu zemlju s visokim izaslanstvom Savezne Republike Njemačke, a koje je odredila savezna kancelarka Angela Merkel.

Njemačko izaslanstvo predvodio je Stephan Mayer, parlamentarni državni tajnik iz Ministarstva unutarnjih poslova i član Bundestaga, a u izaslanstvu su bili: član Bundestaga i bivši savezni ministar Christian Schmidt, bivši savezni ministar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, rukovoditeljica Odjela za politiku migracija i izbjeglica Britta Behrendt, predsjednik organizacije Technisches Hilfswerk lbrecht Broemme...

Mayer je naglasio kako je cilj SR Njemačke da se uspostavi kontrola i upravljanje migrantskom situacijom te pokušaju regulirati i reducirati ilegalne migracije.

U tom smislu, naveo je Mayer, pored pomoći Europske komisije, Vlada SR Njemačke je spremna ponuditi još intenzivniju bilateralnu suradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH u smislu osiguravanja granica. Naglasio je kako je vodeći princip Vlade SR Njemačke da se prema migrantima humano ophodi bez obzira na njihov status.

Pozdravljena je odluka Vlade Federacije BiH kojom se osiguravaju dodatne dvije lokacije za alternativni smještaj migranata u vojarnama u Blažuju i Ljubače kod Tuzle. Predstavnici SR Njemačke zatražili su podatke o potrebama za njihovo opremanje kako bi se THW što prije izjasnio o načinu na koji može doprinjeti stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je naglasio kako je BiH učinila mnogo na planu evidencije i uzimanja biometrijskih podataka migranata, potcrtavajući da Služba i Granična policija nisu dobile dodatna sredstva za rad.

Dodao je kako je u prethodne dvije godine kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata te da je među njima evidentirano i više od 20 osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnosti i vraćene u matične zemlje, a što je doprinijelo sigurnosti ne samo BiH i regije nego i Europske unije – priopćeno je iz Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije