objavili popis zemalja

Njemačka više od 20 zemalja označila područjem visokog rizika, i BiH među njima

AFP
22.01.2021.
u 21:15

Njemačka savezna vlada uvela je novu kategoriju prema kojoj klasificira zemlje s rizikom od zaraze koronavirusom. Umjesto dvije, sada postoje tri kategorije, a treća kategorija je “područje nove mutacije virusa”, piše Fenix-magazin.

“Uobičajena” rizična područja: To su zemlje ili regije iznad granične vrijednosti (poznate i kao vrijednost incidencije) od 50 novih infekcija na 100. 000 stanovnika u proteklih sedam dana. To se trenutačno odnosi na gotovo cijelu Europu, s izuzetkom pojedinih područja u Grčkoj, Finskoj, Norveškoj, Austriji i Danskoj. Više od 100 zemalja širom svijeta su rizična područja.

Područja visoke incidencije: To su zemlje sa znatno većim brojem infekcija nego u Njemačkoj. Ta kategorija obično uključuje zemlje s vrijednošću incidencije preko 200 (incidencija u Njemačkoj: 115). Međutim, i druge zemlje mogu se  pod određenim uvjetima pod ovom kategorijom proglasiti “područjima s visokom incidencijom”.

Područja nove mutacije virusa: To su područja u kojima su se pojavile vrlo zarazni sojevi koronavirusa. Zasad u ovu kategoriju spadaju Velika Britanija, Irska, Južna Afrika i Brazil.

Robert Koch Institut u petak je na svojoj internetskoj stranici objavio popis država koje se smatraju područjima s visokom incidencijom.

To su:

Egipat

Albanija

Andora (Kneževina Andora)

Bolivija

Bosna i Hercegovina

Estonija

Iran

Izrael

Kolumbija

Kosovo

Latvija

Libanon

Litva

Meksiko

Crna Gora

Sjeverna Makedonija

Panama

Portugal

Srbija

Slovenija

Španjolska

Češka Republika

USA

Ujedinjeni Arapski Emirati

Putnici iz “normalnih” rizičnih područja moraju se testirati na koronavirus najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku. Uz to, moraju biti u karanteni deset dana. Ako se testiraju po drugi put i test im je negativan, karantenu mogu skratiti pet dana.

Razlika između područja s visokom incidencijom i novi sojeva virusa: test se mora provesti najviše 48 sati prije ulaska u zemlju. Osim toga, mogu se ograničiti pravila o iznimkama za karantenu. Ali to je stvar pojedinih saveznih država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?