virus odnosi sve više života

Njemački mediji o borbi protiv koronavirusa u Sarajevu: Posvuda vise smrtovnice svih starosnih dobi

koronavirus
Armin Durgut/Pixsell
20.04.2021.
u 07:27

Njemački list piše i kako se svaki dan mogu vidjeti dugi redovi ispred pogrebnih društava i kako svuda po gradu vise smrtovnice građana svih starosnih dobi, kao i da ih je svakog dana sve više.

U glavnom gradu BiH je tijekom opsade ubijeno na tisuće ljudi. No patnja, koju je gradu donijela pandemija je ogromna. Problem je i u Daytonskom sporazumu, piše list Die Welt.

Njemački list piše i kako se svaki dan mogu vidjeti dugi redovi ispred pogrebnih društava i kako svuda po gradu vise smrtovnice građana svih starosnih dobi, kao i da ih je svakog dana sve više.

“Nikada se više nisam sramila zbog toga što živim u BiH kao sada. Socijalni mediji su puni ljutitih optužbi protiv onih koji odlučuju o našim sudbinama”, kaže za Welt blogerka i nastavnica njemačkog Irma Plavčić (38).

Ogroman bijes

U Općoj bolnici u Sarajevu, jednoj od dvije klinike koje nose najveći teret pandemije, bijes je ogroman.

“Ova katastrofa je jasno pokazala da je naš politički sustav farsa i da su ljudi prepušteni sami sebi”, kaže za Welt Vedad Zulić (41), elektroinženjer, koji je prebačen na Odjel za pacijente srednjeg rizika.

“Medicinsko osoblje je prisiljeno kompenzirati sve pogreške vlasti”, dodaje on. Pojašnjava i kako je dovedeno umirovljeno medicinsko osoblje i raspoređeno u covid-bolnice.

„Nitko od nas se ne buni zbog radnog vremena, uvjeta rada ili prekovremenih sati”, kaže za Welt Nihad Izmirlić (36), medicinski tehničar koji se brine o covid-pacijentima.

“Bijesni smo na sustav koji nije nabavio cjepiva. Stavljam na kocku ne samo svoj život već i život moje obitelji, kako bih spasio što više života svojih sugrađana. Pa ipak nećemo posustati iako smo na rubu snaga”.

Nakon ovog razgovora Izmirlić i njegova supruga su se po drugi put zarazili koronom i liječe se kod kuće.

Građani poniženi, ali i zahvalni Srbiji

Die Welt dodaje kako je istočni bh. susjed Srbija osigurala cjepiva svih vrsta. Pošto je rok trajanja za 25.000 doza isticao krajem ožujka, predsjednik Vučić je svim građanima regije dao mogućnost besplatnog cijepljenja, nakon čega su bh. građani, među njima prominencija i političari, pohrlili u Beograd i Novi Sad.

Mnogi građani BiH se osjećaju, kako piše Welt, poniženi i pojašnjava to ulogom Vučića u ratu i njegovom podrškom visoko-rangiranim predstavnicima bh. Srba, osuđenim za ratne zločine. I Irma Plavčić, koja se dobro sjeća strahota rata u Sarajevu, cijepila se u Beogradu, prenosi N1. 

„Jako sam zahvalna Srbiji što je meni i mojim sugrađanima omogućila da se zaštitimo cjepivima i barem malo približimo normalnom životu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije