akademija

Nogometna akademija, rasadnik hrvatskih trenera!

Tomić
12.01.2017.
u 10:53

Putem Nogometne akademije Hrvatski nogometni savez provodi tečajeve, školu za UEFA PRO trenere, seminare i savjetovanja stručnog osoblja za potrebe nogometnih klubova.

Posljednjih godina smo svjedoci ekspanzije hrvatskih nogometnih stručnjaka u Europi i Svijetu. Svi sa velikim zanimanjem pratimo kako hrvatski treneri iz tjedna u tjedan potvrđuju da Hrvatska nema samo vrsne nogometaše nego i trenere, nogometne menadžere. No, gdje naši treneri stasaju i skupljaju znanje? Odgovor na to, te na mnoga druga pitanja dao nam je ravnatelj nogometne akademije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. Vatroslav Mihačić. Nekoć profesionalni vratar sa respektabilnom karijerom, vrlo elokventan i inteligentan sportaš i menadžer, član stručnog stožera Nike Kovača u hrvatskoj reprezentaciji, danas ravnatelj institucije koja daje jako puno ugledu hrvatskog nogometa u Svijetu.

Što je to nogometna akademija?

Nogometna akademija Hrvatskog nogometnog saveza je osnovana 2000. godine. Njeni osnivači bili su tadašnji predsjednik HNS-a, pokojni Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i prof. Pero Dujmović koji je bio i prvi voditelj nogometne akademije. Uspostavljena je po standardu Uefe u cilju edukacije novih generacija trenera. „Nogometna akademija je institucija za obrazovanje i edukacija trenera. U to spadaju formalni i neformalni programi za trenere svih kategorija, od najnižih amaterskih do profesionalnih“, objašnjava Mihačić.

Nogometna akademija kao i svaka obrazovna ustanova ima svoje regulative, pa tako i oko toga tko može upisati akademiju te postati profesionalni nogometni trener. „Nogometnu akademiju imaju pravo upisati ljudi iz nogometa. Odnosno oni koji su proveli minimalno četiri godine na nogometnim travnjacima savezne kategorije (1. , 2., i 3. liga) u matičnoj državi ili u inozemstvu“, ističe Mihačić te dodaje kako trajanje školovanja ovisi je li kandidat bio igrač najviše kategorije ili niželigaški igrač. „Oni koji upišu akademiju, a pritom nisu bili vrhunski nogometaši moraju proći program edukacije i prakse u trajanju 8 godina, dok je taj put za vrhunske nogometaše nešto kraći“, pojašnjava ravnatelj Akademije.

Što uče budući treneri?

Ako pričamo o akademiji i tzv. „tvornici“ vrhunskih trenera, zanimljivo je vidjeti što uče budući treneri. Koliko uistinu mogu naučiti na akademiji, a koliko se sve svodi na trenerki talent? Prof. Mihačić objasnio nam je to „profesorski“: „Kao i u svakom sportu, talent pokriva maksimalno 20% uspjeha. Sve ostalo je rad i edukacija. Svaki naš program je podijeljen na teorijske kolegije, te na stručne kolegije. Treneri moraju prolaziti i praktična iskustva kroz klubove i reprezentativne selekcije. Ono što je bitno naglasiti da naši polaznici imaju sveobuhvatni edukacijski program koji se sastoji od mnogo grana znanosti.“ Uistinu je široka lepeza programa koje polaznik mora proći. Od anatomije i fiziologije, psihologije, stručnih nogometnih predmeta, odnosa s javnošću, itd.

Svakako je zanimljivo da je menadžment Akademije prepoznao važnost odnosa s javnošću u modernom nogometu te ga uvrstili kao jedan kolegij koji budući treneri moraju proći. „Današnji nogomet je nezamisliv bez PR-a i marketinga. Europski klubovi i savezi su odavno svjesni važnosti tih grana u nogometu. I u Hrvatskoj je u većim klubovima razvijena svijest o tome te mogu reći da naši klubovi idu u dobrom smjeru“, ističe Mihačić.

Hrvatski su treneri hit u Europi

Svjedoci smo ekspanzije hrvatskih trenera u Svijetu, a naročito u Europi. Može se reći da je začetnik tog novog vala bio Slaven Bilić. No, on je bio samo početak jedne nove generacije hrvatskih trenera zlatnoga kova. Danas Niko Kovač sa Eintrachtom ruši sve predikcije o borbi za opstanak u Bundesligi, Ivan Jurić u Italiji je preporodio Genou, Igor Tudor je u Turskoj jedan od najvećih hitova. To sve pokazuje da se Hrvatska može pohvaliti i sa vrhunskim trenerima, ne samo nogometašima. Treba kazati kako i nova generacija trenera koji još pohađaju akademiju obećava nastavak pozitivnog trenda. Tu prije svega valja istaknuti poznata imena hrvatskoga nogometa Igora Bišćana i Marka Babića.

„Hrvatski treneri potvrđuju ono što smo oduvijek imali, a to je taj nogometni gen. Ovo je samo nastavak kvalitete koju su postavili Tomislav Ivić, Zlatko Kranjčar, Miroslav Blažević i mnogi drugi“, kaže Mihačić. No kada govorimo o HNL-u , situacija je malo drugačija. Najveće hrvatske klubove vode stranci. Je li razlog tome nedovoljna kvaliteta hrvatskih trenera ili ipak nešto drugo, pitali smo ravnatelja Akademije: „Mislim da to nije vezano uz kvalitetu naših trenera koliko uz njihovu potrošenost. Današnje uprave klubova u HNL-u nisu odgovorne prema trenerskom zanatu, tj. ne dozvoljavaju jednom treneru da ima vrijeme koje je potrebno da bi on ostvario svoje ideje i donio rezultat. Jedina iznimka takve prakse je Rijeka i ona plodove takve politike ubire upravo sada“. Hoće li nastaviti tim putem vrijeme će pokazati.

Pogled sa strane

Boraveći više puta u Nogometnoj akademiji, te prateći pojedine module nastave, sasvim je vidljivo kako Akademija raste i organizacijski i stručno. Rad i organizacija se doimlju vrlo profesionalno, pa čak ponekad i strogo. Svoje znanje budućim trenerima s PRO UEFA licencom prenose ugledni i poznati sveučilišni profesori, afirmirani treneri, strani stručnjaci i sportski djelatnici i brojni drugi. Sve to kao i rezultati upućuju na činjenicu kako je Nogometna akademija HNS-a zdrava institucija s jasnom vizijom i misijom. A nema dvojbe da već ostvaruje i zacrtane ciljeve. Nema sumnje da će i nove generacije trenera izaći iz akademije potkovani znanjem i kompetencijom te da će biti još jedan kotačić koji vodi hrvatski nogomet u bolju budućnost.

Gost komentar

Prof. dr. Zoran Tomić na Nogometnoj akademiji HNS-a predaje „Odnose s javnošću“. Njegova iskustva s organizacijom i radom su izrazito pozitivna. „Vodstvo Nogometne akademije HNS-a čine izrazito kompetentne osobe na čelu s izvrsnim Vatroslavom Mihačićem, Borisom Kublom i ostalim nogometnim stručnjacima iz akademije. Pristup je jako profesionalan, moderan i europski. Radio sam s tri generacije trenera i silno se radujem činjenici da razumiju važnost odnosa s javnošću, odnosa s medijima i proaktivnog i otvorenog komuniciranja. Njihov pristup nastavi i temama je discipliniran uz želju da spoznaju, shvate i nauče. Danas su neki od njih potvrđeni i priznati treneri u Europi i Hrvatskoj. Raduje me da sam imao prigodu raditi s njima, od njih učiti i s njima ostati u komunikaciji te ponekad razmotriti pojedina pitanja od interesa javnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?