PREMIJER LIGA

Nogometno prvenstvo BiH vjerojatno se neće nastaviti

05.05.2020.
u 08:30

Nogometna Premijer liga gotovo se sigurno neće moći završiti u ovoj sezoni. Nogometni savez Republike Srpske poslao je dopis Vladi RS-a, odnosno Kriznom stožeru tog entiteta, vezan za eventualne mogućnosti organizacije nogometnih aktivnosti. Prema odgovoru koji su dobili, aktualna nogometna sezona Premijer lige BiH neće se moći završiti. Postupno povlačenje trenutačnih mjera eventualno je moguće tek nakon 1. srpnja, što je datum nakon kojeg bi se teško mogla završiti nogometna sezona. Praktički, takvo nešto ne bi bilo izvedivo.

NS BiH pred zidom

- U vezi s dopisom koji se odnosi na upit vezan za nastavak nogometnih aktivnosti, obavještavamo vas da se u Republici Srpskoj planira postupno povlačenje mjera koje su trenutačno na snazi. Svaki korak prema ublažavanju ograničenja ili povlačenju određenih mjera zahtijeva procjenu epidemiološke situacije u tom trenutku. U skladu s navedenim, i u predstojećem razdoblju povlačenje mjera u RS-u ovisit će o epidemiološkoj situaciji, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. Napominjemo da, imajući u vidu trenutačnu epidemiološku situaciju, tek bi se od 1. srpnja 2020. godine moglo razmatrati postupno povlačenje mjera vezano uz ovo pitanje - stajalo je u odgovoru Vlade RS-a, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite.

Nogometni savez BiH sada se nalazi pred zidom. Možda i postoje načini kako završiti aktualnu sezonu, ali takvi scenariji teško su ostvarivi. Teoretski je moguće igrati premijerligaške utakmice na neutralnim terenima u Federaciji ako u ovom entitetu prije dođe do ublažavanja mjera, ali teško je očekivati kako će klubovi iz RS-a takvo nešto prihvatiti.

Drugi je sada problem rukava hoće li NS BiH nakon ovakvog raspleta situacije proglasiti novog prvaka prema trenutačnom poretku ili će se sezona proglasiti nevažećom. Ostaje pitanje ispadanja ili neispadanja iz Premijer lige, pitanje pobjednika Kupa... Uglavnom, sada je puno pitanja na koje treba odgovoriti. U svakom slučaju, o toj temi ostaje pričekati reakciju NS-a BiH ili eventualni sastanak s klubovima. U ovom je trenutku gotovo sigurno kako se sezona ne može nastaviti nakon 1. srpnja. Na posljednjoj konferenciji koju je NS BiH održao s klubovima, 7. lipnja postavljen je kao krajnji rok za početak nogometnih natjecanja. Organizacija nogometnih natjecanja u srpnju nije se spominjala iz realnog razloga, zato što je praktično nemoguća za tako velik broj preostalih utakmica prvenstva i Kupa.

Potrebno brzo rješenje

Doznajemo kako bi nekim klubovima dobro došla bilo kakva brza odluka glede nastavka sezone. Neki klubovi u punim iznosima i dalje moraju plaćati svoje nogometaše i radne zajednice, a nemaju ni najmanju predstavu o tome hoće li se sezona uopće nastaviti. Brojnim klubovima istječu i oni rijetki sponzorski ugovori, budućnost nekih premijerligaša je u najmanju ruku upitna. Strogi UEFA-ini kriteriji po kojima se prvenstva, ako je to moguće, trebaju nastaviti, nose velike dodatne troškove, pa je za siromašne bh. premijerligaše u ovom trenutku možda i bolje da završe ovu sezonu te se pripremaju za iduću, barem je to manje financijski zahtjevno. Kada se govori o mjerama pomoći gospodarstvu, sportske klubove trenutačno nitko ne spominje, a profesionalni klubovi u BiH plaćaju porez i pred zakonom imaju isti status kao i svi ostali, a u ovom trenutku im je onemogućen normalan rad i mogućnost stvaranja prihoda. Te klubove iduće će sezone čekati i povećani troškovi prilikom organizacije utakmica koje će propisati UEFA. Sada se otvara drugi set pitanja kako tretirati aktualnu sezonu, ali to je pitanje na koje će morati odgovoriti Savez. Ostaje vidjeti kako će na ovo reagirati mjerodavna tijela NS BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?