UNO BIH

Nova aplikacija ubrzat će proces carinjenja

carina
09.11.2015.
u 15:01

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH službeno će krajem studenog započeti korištenje nove carinske informatičke aplikacije Asycuda World u Carinskoj ispostavi Banja Luka.

U ostalim carinskim ispostavama u BiH ova carinska aplikacija koristit će se u prvom kvartalu 2016. godine.

- To znači da će svih 30 carinskih ispostava koje se nalaze širom BiH u prva tri mjeseca sljedeće godine preći na korištenje nove, moderne carinske aplikacije koja će osigurati bržu i kvalitetniju obradu carinskih prijava, te ubrzati proces carinjenja robe, kazao je u razgovoru za Fenu glasnogovornik UNOBiH Ratko Kovačević.

Projekt izrade nove carinske informatičke aplikacije počeo je u siječnju prošle godine kada je potpisan ugovor između UNCTADA iz Ženeve i Delegacije EU u BiH, koja je financirala izradu aplikacije od dva milijuna eura putem projekta IPA 2010.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji, ističe Kovačević, bit će moguće provoditi sve poslovne procese pri carinjenju robe koji se koriste u Europskoj uniji, odnosno njenom „primjenom bit će skraćeno vrijeme carinjenja robe, povećana transparentnost u radu carinske službe i bolja analiza rizika zbog izvještavanja u realnom vremenu“.

Urađena je na način da podrži cjelokupnu zakonsku i podzakonsku regulativu iz oblasti carina koja je na snazi u zemljama članicama EU.

- Asycuda World je centralizirana internet aplikacija gdje se poslovne operacije u potpunosti odvijaju na središnjem serveru koji osigurava online pristup neograničenom broju korisnika. U nju su ugrađeni najsuvremeniji informatički alati, rekao je Kovačević.

Uvjeren je da će korist od aplikacije imati i poslovna zajednica, posebno zbog mogućnosti korištenja sveobuhvatne bankarskog jamstva u carinskom postupku.

Naime, nudi se mogućnost uvođenja bespapirnog poslovanja i elektronskog potpisa te obavljanje poslovnih operacija pod konceptom „Single Window”.

Upitan koje su to funkcionalne prednosti aplikacije Asycuda World naveo je da se, između ostalog, ogledaju kroz centralizirano upravljanje garancijama u carinskom postupku, centralizirano upravljanje kvotama, sofisticirana rješenja za pojednostavljene carinske postupke, te korištenje elektronskog potpisa.  

- Također aplikacija nudi centralizirano upravljanje svim carinskim uvoznim, izvoznim i tranzitnim režimima na način da će se osigurati i razduženje tranzitnih postupaka u stvarnom vremenu, kao i garancija u postupku tranzita, mogućnost korištenja garancija kod postupka carinskog skladištenja, osiguranja pristupa u središnjim uredima deklaranata, dodao je Kovačević.  

Upotrebom aplikacije pratit će se rad svih poslovnih jedinica i njihov obim poslovanja po carinskim lokacijama.

Da bi se aplikacija u potpunosti pripremila za početak rada, postupci u carinskoj ispostavi Banja Luka, od siječnja ove godine odvijaju se paralelno na starom suastavu i na novoj Asycuda World aplikaciji.

Osim realizacije ovih aktivnosti, Kovačević je izjavio da je UNOBiH u procesu testiranja novog kompjuteriziranog provoznog sustava NCTS – a, koji je između ostalog i uvjet za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji.

NCTS trenutno koriste 32 zemlje (28 zemalja članica Evropske unije i 4 zemlje članice EFTA-e) jer smanjuje trajanje provoznih carinskih procedura i olakšava prekogranični promet i protok robe.

- Ovaj sustav omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu tzv. “carinu bez papira”, te manje redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama, ističe Kovačević.

Najveću prednost NCTS-a vidi u korištenju elektronske razmjene poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici.

- To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike NCTS je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova provoza, zaključio je u razgovoru za Fenu Kovačević.

Po isteku godinu dana rada nacionalnog provoznog sustava, BiH bi se trebala pridružiti međunarodnom provoznom sustavu – NCTS, koji će gospodarskim subjektima olakšati obavljanje poslovne aktivnosti u vanjskotrgovinskom prometu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?