distrikt brčko

Nova pravila osnivanja i rada domova za stare

02.03.2019.
u 20:36

Nakon što je polovinom siječnja Skupština Distrikta Brčko dala zadatak Odjelu za zdravstvo i ostale usluge da pravilima o osnivanja ustanova socijalne zaštite za smještaj starijih i odraslih osoba obuhvati i privatne staračke domove, urađen je prednacrt pravilnika za osnivanje i rad tih ustanova, piše Srpskainfo.

– Pokušat ćemo objektivno, prema realnim mogućnostima, podignuti standarde i normative u pogledu smještaja, opreme i kadrova u staračkim domovima.

Bojim se da sada neki nemaju osnovne pretpostavke za bavljenje tom djelatnošću, neće moći ispuniti uvjete i bit će im uskraćene mogućnosti time se baviti – kaže Sabrija Čandić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta Brčko. Dodaje kako je glavni cilj zaštita korisnika usluga staračkih domova, ali i onih koji se bave tom djelatnošću pa će ih pozvati kako bi ih upoznali s novinama koje namjeravaju uvesti. Pravo stanje u privatnim staračkim domovima pokazala je informacija koju je na zahtjev zastupnice Lidije Ljubojević mjerodavni odjel dostavio Skupštini.

– Od građana čija je rodbina smještena u staračke domove, više puta dobivala sam primjedbe na uvjete smještaja – kaže Ljubojević.

Dodala je kako se to ne odnosi na sve ustanove jer ima ustanova koje zadovoljavaju kadrovsku strukturu koja može voditi računa o štićenicima.

Inače, prema raspoloživim podacima, u Distriktu Brčko postoje 24 ustanove za smještaj starih i odraslih osoba. Neke su registrirane u Odjelu za zdravstvo, neke u sudu, a vršene su i preregistracije djelatnosti pa je upitno je li to stvarno stanje. Cijene su različite, a, primjerice, u jednome od staračkih domova su od 700 konvertibilnih maraka za pokretne, 750 KM za nepokretne štićenike, a jednokrevetne sobe su 950 KM za mjesec dana, piše Srpskainfo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije