REINVENTED WC

Nova velika investicija Billa Gatesa su zahodi budućnosti

09.11.2018.
u 08:30

. 
Na kineskom sajmu predstavljeno je dvadeset modela zahodskih školjki koje ljudski izmet prerađuju u čistu vodu i kvalitetno gnojivo

Kad najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates u nekom proizvodu ili sektoru vidi potencijal, onda to zaslužuje pozornost. 
Novi interes Gatesa su WC školjke, točnije toaleti budućnosti, o čemu je govorio na otvaranju sajma Reinvented WC u Pekingu. 

Zaklada Bill i Melinda Gates u inovacije na tom području uložit će 200 milijuna dolara. Plan je promijeniti život više od 4,5 milijardi ljudi koji nemaju odgovarajuće higijenske uvjete. Gates je izračunao da bi primjene novih tehnologija zdravstvu i državama moglo uštedjeti 233 milijardi dolara jer bi se smanjio broj oboljelih od smrtonosnih zaraznih bolesti. 
Na kineskom sajmu predstavljeno je dvadeset modela zahodskih školjki koje ljudski izmet prerađuju u čistu vodu i kvalitetno gnojivo. 

Gatesov plan podrazumijeva razvoj sustava u školama, apartmanskim objektima ili zajedničkim kupaonicama, kako bi se smanjio trošak investicije, a tek u drugoj fazi kada tehnologija postane jeftinija planira se ulazak na stambeno tržište. 
Gates vidi potencijal i u proizvodnji energije iz ljudskog izmeta, kojeg bi koristio kao biomasu, a napominje da su za sustav prikladnije manje energane. Javnost je šokirao svojom prezentacijom na koju je došao sa staklenkom u kojoj je bio ljudski izmet, a u izjavama uoči prezentacije i sam je priznao da nikada nije mislio da će razmišljati o ovoj temi, ili o tome razgovarati sa suprugom Melindom za večerom. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?