Konačno legalna vlast

Nova Vlada 
FBiH i Vijeće ministara bit će izabrani idućeg tjedna

kk
28.03.2015.
u 09:47

- Nema više nikakvih zapreka da se uspostavi novi saziv Vlade Federacije BiH i donese proračun, te ustroji novo Vijeće ministara, izjavio je jučer predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Prema njegovim riječima, sljedećeg tjedna, najvjerojatnije u utorak, bi se trebala održati sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda na kojoj bi se izabrao novi saziv federalne Vlade. “Očekujemo da će se uspostaviti nova Vlada i istodobno donijeti proračun za 2015. godinu”, rekao je Čavara. Prema njegovim riječima, najvažnije je da se odblokirao proces te da će prestati četverogodišnja pravna i politička agonija koja je rezultirala najtežom krizom zbog nametanja nelegalne i nelegitimne federalne Vlade.

Ustavni okvir

“Najvažnije je vratiti se u zakonski i ustavni okvir te početi rješavati nagomilane probleme koji su stvoreni za vrijeme političke ‘platforme’”, dodao je Čavara. Odblokiranje procesa za imenovanje nove Vlade rezultat je načelnog dogovora triju stranaka HDZ-a BiH, SDA i DF-a, nakon što je Demokratska fronta pristala jednog svog člana kandidirati za ministra u federalnoj Vladi iz reda ostalih. Predsjedništvo te stranke odlučilo je ne kandidirati sva tri ministra iz reda srpskog naroda, koliko ih prema Ustavu treba imati Vlada FBiH, odnosno da jedno od tih mjesta prepusti HDZ-u BiH. Prošlotjedni pokušaj uspostave entitetske Vlade je propao kada se ispostavilo da bi u njoj trebala biti čak četiri ministra iz reda srpskog naroda jer ih je DF kandidirao tri, a HDZ BiH još jednog. Sam Komšić je objasnio novinarima kako će Milan Mandilović, kojega su iz DF-a kanili predložiti za srpskog dopredsjednika Vlade i ministra socijalne politike, preko noći umjesto Srbina postati “ostali”, što otvara mogućnost kompromisa sa stajalištima HDZ BiH.

Ustupak

Prema Komšićevu tumačenju, zauzvrat je HDZ BiH suglasan da DF imenuje jednog od tri ministra iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH, što je, međutim, loš ishod političke trgovine jer u tome slučaju HDZ, kojega podupiru i stranke HNS-a, ne bi mogao zaustaviti donošenje bilo koje odluke na temelju svojevrsnog nacionalnog veta. Komšić je istaknuo kako DF zahtijeva da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH budu formirani u istom danu. Uspostava novog Vijeća ministara BiH trenutačno ovisi o dovršenju postupka provjere mogućeg sukoba interesa koji provode Središnje izborno povjerenstvo i agencija SIPA. Izborno je povjerenstvo svoj dio posla obavilo, no SIPA još nije, a zakonski rok za to istječe sredinom travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?