Konferencija o korištenju fondova EU-a

Nova Vlada RH napravila prvi korak u jačanju suradnje s BiH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
03.03.2016.
u 07:00

U organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH na Kupresu je održana konferencija o temi ‘Interreg-IPA, prekogranična suradnja’, piše Večernji list BiH. Okupila je gradonačelnike, načelnike, župane i županijske premijere iz RH i BiH te ministre iz nove Vlade RH. Izaslanstvo HDZ-a RH predvodio je glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a konferenciju je otvorio Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i HDZ-a BiH.

Potpora BiH na putu u EU

O značaju konferencije najprije je govorila Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH, koja je naglasila kako ovakve aktivnosti ubrzavaju europski put koji za BiH nema alternativu. “Nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predajom zahtjeva napravio prvi, povijesni korak na putu prema članstvu, naša je dužnost i zadaća sve aktivnosti koje se tiču približavanja BiH EU-u staviti na vrh popisa prioriteta. Europske integracije bez sumnje su najvažniji proces za sve narode i građane. Što prije to shvatimo i prihvatimo se posla, brže ćemo završiti proces prilagodbe, prihvatiti standarde i pravila ponašanja te postati članicom EU-a”, istaknula je Bradara. Posebno je naglasila važnost uključenosti predstavnika lokalne samouprave. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, naglasio je kako su predajom zahtjeva stvoreni uvjeti i za održavanje skupova kakav je ovaj na Kupresu, kao i uvjeti za dodatno jačanje suradnje s RH te ubrzanje ekonomskog razvoja BiH, opstanak i ostanak Hrvata u BiH. “Drago mi je vidjeti kako je BiH strateški interes RH. Suradnju planiramo dodatno ojačati i skorim posjetima i susretima izaslanstva dviju država.

Prioritetna zadaća u BiH ostaje nam izboriti se za istinsku jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, ekonomski ojačati BiH, osobito područja u kojima živi najmalobrojniji narod u BiH - Hrvati. Pri tomu nećemo tražiti ništa što nije interes i drugih naroda koji ovdje žive, naglasio je, uz ostalo, Čović.

Domovinski rat i Hrvati

Sudjelovanje na konferenciji jedan je od prvih koraka dodatnog jačanja suradnje između BiH i RH, koji je napravila nova Vlada RH, kazao je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a RH. “Jačajući suradnju između lokalne samouprave i županija u BiH i RH pravimo nove mostove suradnje i između dvije države, ali i našeg hrvatskog naroda koji je jedan narod u dvije države.

Cilj nam je uspostaviti što tješnju suradnju, međusobno se upoznati, prenijeti naša iskustva iz procesa pridruživanja koja vama u BiH mogu itekako biti korisna. Strateški cilj RH je da, ne samo BiH, već i zemlje okruženja što prije postanu članice EU-a iz više razloga, a najaktualniji trenutačno je onaj sigurnosni zbog migracijske krize”, naglasio je, uz ostalo, Brkić. Uz glavnog tajnika HDZ-a RH u izaslanstvu dužnosnika vlasti iz RH, uz ostale, bili su i Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Goran Pauk, župan šibensko-kninski, Josipa Rimac, zastupnica u Saboru RH, te predstavnici Agencije za regionalni razvoj RH. Konferencija o temi iskorištenosti IPA fondova značajna je i zbog otvaranja novih oblika suradnje i zajedništva. Prije konferencije glavni tajnik HDZ-a RH Milijan Brkić komentirao je potporu njegovu imenovanju za ministra branitelja u Vladi RH, koja je došla od braniteljskih udruga iz BiH. “Ovakva mi potpora puno znači jer i ja sam iz BiH, točnije Hercegovine. Iako mi je iznimna čast dobiti potporu Udruga HVO-a, treba sačekati svu potrebnu proceduru, nužnu za imenovanje bilo kojeg ministra”, kazao je Brkić koji se prisjetio i svojega sudjelovanja u Domovinskom ratu koji se dijelom vodio i na Kupresu.

“Jedan je Domovinski rat kao što je i jedan hrvatski narod. Mi u RH zalagat ćemo se za stvarnu jednakopravnost Hrvata u BiH kroz izmjene Izbornog zakona i Ustava. Ovdje se prije nepune 24 godine branila i Hrvatska, hrvatski narod prvi je stao u obranu BiH, a sve hrvatske žrtve dobit će puni smisao ako se izborimo za opstojnost i bolji život i Hrvata u BiH koji su nebrojeno puta pokazali kako se voli svoj narod i domovina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije