SLOVENIJA

Novac će štedišama Ljubljanske banke biti isplaćen 2015. godine

'ljubljanska banka'
''
12.12.2014.
u 09:29

Već u idućim mjesecima Slovenija će usvojiti zakonske okvire za isplatu novca

Štediše Ljubljanske banke koje već više od 20 godina ne mogu do svojeg novca ušteđevinu s kamatama bi trebali dobiti u idućoj godini. “Moramo vratiti novac štedišama koji dokažu da su imali štednju. Vratit ćemo je zajedno s kamatama u mjeri u kojoj je to zakonska obveza”, kazao je predsjednik slovenske vlade Miro Cerar.

Isplata u roku

On je dodao kako Slovenija već radi na pripremi odgovarajućih pravnih temelja da bi taj proces vraćanja novca mogao početi u sljedećoj godini. Cerar je naglasio kako će Slovenija štednju isplatiti u zadanom roku, odnosno da će ispoštovati presudu Europskog suda za ljudska prava. Naime, ovaj sud je u srpnju ove godine naložio da Srbija i Slovenija u roku od godinu dana pronađu sustavno rješenje za isplatu štednje starim deviznim štedišama u BiH. Međutim, da bi se krenulo s isplatom i vlasti u BiH trebaju napraviti svoj dio posla koji, kako tvrde iz Udruge za zaštitu deviznih štediša, još uvijek nije napravljen i ne zna se kada će biti. “Za nas je još problem što je Vlada FBiH donijela zaključak da nam pripremi potvrde da nismo štednju potrošili u privatizaciji, a Ministarstvo financija to nije ispoštovalo”, kaže predsjednica upravnog odbora Udruge za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić. Dodaje kako ova udruga ima informaciju kako će Slovenija uistinu ispoštovati presudu Suda za ljudska prava, te apelira na vladajuće u FBiH da naprave svoj dio posla. Zaključno s 1991. godinom u BiH je ostalo 125.000 štediša kojima je Ljubljanska banka tada dugovala 185 milijuna američkih dolara i 40.000 štediša kojima je Invest banka iz Srbije dugovala 94 milijuna dolara.

Visoki iznosi

Budući da je Europski sud naložio isplatu kamata za sve ove godine koliko je novac bio nedostupan štedišama, procjene su da Slovenija građanima BiH mora isplatiti više od milijardu maraka. Tužbu su pokrenula tri državljanina BiH, Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović, jer nisu mogli doći do svojih deviznih depozita u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci u Sarajevu i u podružnici Invest banke u Tuzli. Zastupnica BiH u Sudu u Strasbourgu Monika Mijić je naglasila kako ova presuda znači ostvarivanje prava svih građana koji su imali štedne uloge u ovim bankama. Zanimljivo je spomenuti i kako je Cerar najavio tužbu protiv država bivše SFRJ zbog potraživanja koja je imala Ljubljanska banka u njima, no to neće utjecati na isplatu novca štedišama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?