Zastupnički dom Federacije BiH raspravljao o zahtjevima poslodavaca

Novac od smanjenja nameta usmjeriti prema povećanju plaća

novac
11.04.2019.
u 11:00

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je podržao inicijativu poslodavaca za smanjenjem opterećenja cijena rada te da se na taj način stvori prostor za povećanje plaća. Kako je za Večernji list rekao predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskog narodnog sabora BiH Mladen Bošković, ono što traže poslodavci moguće je provesti u djelo te tako stvoriti predispozicije za jačanje i razvoj gospodarstva.

Zahtjev Vladi FBiH

- Zastupnički dom naložit će Vladi Federacije i nadležnim institucijama da krenu u proces izmjene zakona kako su to predložili poslodavci. Barem u većem dijelu onoga što je predloženo na sjednici. Mi ćemo, s druge strane, tražiti i da se osiguraju uvjeti u kojima će novac koji poslodavcima ostane zbog smanjenja nameta na plaće zaista biti usmjeren radnicima i povećanju njihovih plaća.

Radi se o izuzetno važnom procesu za gospodarstvo Federacije BiH i zbog toga ovim promjenama treba pristupiti maksimalno ozbiljno - rekao nam je jučer Bošković. Jučer se pred federalnim zastupnicima našla inicijativa i o promjenama zakona koje će osigurati da se napadi na novinare tretiraju kao kaznena djela. Motiv za ovu inicijativu nedavni je napad na novinara u Sarajevu, a Bošković nam je rekao kako zastupnici HNS-a BiH u potpunosti podržavaju ovu inicijativu, ali imaju i dodatak na istu.

- Mi ćemo tražiti da promjene zakona ne obuhvate samo novinare nego i sve one koji budu napadnuti na svome radnom mjestu.

Želimo da se i napad na liječnike, medicinske sestre te prosvjetne djelatnike tretira kao kazneno djelo i mislim da ćemo imati potrebnu većinu da u konačnici i usvojimo promjene zakona u tome smjeru - naglasio je Bošković. Jučer je izneseno još nekoliko inicijativa koje su više imale za cilj prikupljanje političkih bodova nego što bi usvajanjem istih došlo do pozitivnih promjena.

Otimanje nadležnosti

Tako su pojedini zastupnici predlagali održavanje posebne sjednice na kojoj bi se govorilo o porukama koje je posljednjih dana Milorad Dodik poslao bošnjačkim čelnicima u Federaciji BiH, što je tema koja samo može dodatno radikalizirati stanje u BiH, a sigurno ne može donijeti neke pozitivne promjene.

Zastupnici DF-a predložili su žurno donošenje zakona o turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi, što samo predstavlja nastavak napora ove stranke da što više nadležnosti otme županijama i prenese ih na federalnu razinu. Ako ovaj zakon koji slučajem bude izglasovan bošnjačkim glasovima u Zastupničkom domu, on će vjerojatno biti oboren u Domu naroda FBiH jer su legitimni hrvatski predstavnici poručili kako lokalne zajednice trebaju formirati svoje turističke zajednice čime bi se osiguralo da najviše novca koji dolazi iz turizma ostaje u lokalnim sredinama u kojima je ova gospodarska grana najviše razvijena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?