Na korak do proračuna za ovu godinu

Novac za gradnju cesta, turizam, poljoprivredu, prvi put naknade roditeljima i isplata dječjeg doplatka

31.03.2022.
u 07:00

Da bi stupio na snagu, prijedlog proračuna mora odobriti i Dom naroda Parlamenta FBiH, a sjednica je zakazana za danas

Federacija BiH na korak je do usvajanja najvećeg proračuna od postojanja ovog entiteta, piše Večernji list BiH. Prijedlog proračuna za 2022. "težak" 5,6 milijardi KM, što je za 2 posto ili 116 milijuna više u odnosu na prošlogodišnji, dobio je potporu većine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Za njega je glasalo 59 zastupnika, 28 je bilo protiv i dva suzdržana.

Zaštita ranjivih kategorija

Da bi stupio na snagu, prijedlog proračuna mora odobriti i Dom naroda Parlamenta FBiH, a sjednica je zakazana u četvrtak. Do 31. 3. vrijedi odluka o privremenom financiranju tako da u FBiH, ako proračun odobri i Dom naroda, što je sasvim izvjesno, neće biti ugroženi financijski tokovi, među ostalim i isplata mirovina za više od 430.000 umirovljenika.

Rast proračuna Vlada FBiH obrazložila je planiranim rastom prihoda u iznosu od 4,471 milijardu KM, od čega je 2,218 milijardi prihod od doprinosa, 1,692 milijarde KM od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode. Kao tri ključne odrednice proračuna naveli su pretpostavke za daljnje stabiliziranje gospodarstva, zaštitu ranjivih kategorija društva te osiguranje pretpostavki za ubrzanje razvoja. Od 260 milijuna KM koliko je predviđeno na kapitalne transfere, 229 milijuna KM ide za gradnju autocesta i brzih cesta. Financirat će se završetak izgradnje dijelova autoceste na dionicama Tarčin - Ivan te Ponirak - Vraca, a predviđen je i početak gradnje 60 km autoceste na koridoru Vc uključujući početak probijanja tunela Prenj.

Ove bi godine trebala započeti i izgradnja dijela dionice od Tuzle do Orašja, koji će postati dio buduće autoceste Sarajevo - Beograd. Ubrzat će se i radovi na izradi dokumentacije za početak radova na dionicama Široki Brijeg - Mostar i Bihać - Maljevac kao i radovi na dvjema poddionicama čijim završetkom će se kompletirati izgradnja nove i moderne ceste od Stoca do Neuma u dužini od 36 km. Među projektima je i početak izgradnje obilaznice u Živinicama na putu od Tuzle do Sarajeva. Gradilište bi konačno trebalo biti otvoreno i na projektu brze ceste od Lašve do Nević - Polja koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, inače jednu od najprometnijih dionica u BiH.

Robne rezerve i pomoć

Među projektima vrijednim 120 milijuna KM čiji je početak predviđen u ovoj godini je i izgradnja južne obilaznice Mostara. S 20 milijuna KM financirat će se izgradnja Zračne luke Bihać dok će iznosom od 6 milijuna KM biti unaprijeđen zračni promet u FBiH ulaganjima u zračne luke u Mostaru, Tuzli i Sarajevu. S dodatnih 7,5 milijuna KM sufinancirat će se izgradnja željezničke infrastrukture.

Transfer za razvoj turizma iznosi 5 milijuna KM i povećan je za čak 4,5 milijuna KM. Za projekte potpore povratku predviđen je 21 milijun KM više. Imajući u vidu globalnu krizu i nedostatak hrane te rast cijena, prepoznat je značaj poljoprivredne proizvodnje s dosad najvećim iznosom od 106 milijuna KM. Za Direkciju robnih rezervi planirano je 20 milijuna KM, a sredstva će se koristiti kao dio mjera ograničavanja rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Dizel gorivo iz robnih rezervi bit će na raspolaganju poljoprivrednicima. Značajna su sredstva planirana i u sektoru zdravstva. Za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH predviđeno je 75 milijuna KM dok je 10 milijuna KM osigurano za nabavu cjepiva protiv COVID-19. Transferi za braniteljsku populaciju povećani su za 10 milijuna KM.

Uz naknade civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima, predviđeno je i 17,5 milijuna za provedbu Zakona o roditeljima njegovateljima koji su početkom godine stekli pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće koja iznosi 543 KM. Predviđeno je i 50 milijuna za početak provedbe Zakona o potpori obiteljima s djecom. Prvi put u FBiH osigurani su preduvjeti za isplatu dječjeg dodatka u iznosu od 103 KM za oko 90.000 djece, a za to je predviđeno 100 milijuna KM godišnje.

Potpora nižim razinama vlasti, prije svega županijama, predviđena je u iznosu od 200 milijuna KM. Za općine je planirano ukupno 38 milijuna KM, od čega je 10 milijuna KM financijska pomoć proračunima, a 28 milijuna za sufinanciranje kapitalnih projekata u općinama i gradovima. Planirano je i 15 milijuna KM za nastavak sufinanciranja kreditne linije za mlade preko Union banke. Dosad je odobreno 1100 kredita i tako mladim obiteljima dana potpora u rješavanju stambenog pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije