STRATEGIJA Strategiju o borbi protiv terorizma predviđa poduzimanje više mjera

Novačenje terorista je problem o kojem treba javno govoriti

teroristi
07.08.2015.
u 08:24

VUKOVIĆ BiH je jednako ugrožena od terorističkih prijetnji kao i druge zemlje u regiji jer je dio protuterorističke koalicije

Vlasti BiH nedavno su usvojile strategiju o borbi protiv terorizma u kojoj su navedeni deseci mjera s rokovima koje vlasti trebaju provesti kako bi se povećala učinkovitost ove borbe s obzirom da se i dalje s prostora BiH novače građani za odlazak na strana ratišta. BiH je važna i za stanje u cijeloj regiji što se ističe u strategiji koju je izradilo Ministarstvo sigurnosti nakon niza analiza koje su dobili od sigurnosnih agencija među kojima su primijetili veliku međusobnu nekoordiniranost, ali i velike prostore za potencijalno djelovanje terorista koji nisu adekvatno pokriveni.

Strateški dokumenti

Kao poseban izazov vlasti BiH postavljaju rano detektiranje terorističkih aktivnosti, uključujući i one koje za cilj imaju promoviranje terorizma. U globalnom kontekstu, najveća prijetnja sigurnosti i sigurnosnim interesima BiH u ovom trenutku dolazi od sljedećih terorističkih organizacija, odnosno pojedinaca i skupina inspiriranih njihovim ideologijama: Al-Kaida, ISIL i Al-Nusra front. Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta i zloupotrebe narkotika Vjekoslav Vuković kaže kako razina ugroženosti za izvođenje terorističkih napada za BiH nije ništa bitnije različita od regije. 
"Razina ugroženosti BiH je jednaka kao i u svim drugim zemljama kada je u pitanju potencijalna opasnost od terorističkog djelovanja, posebno ako se uzme naš geostrateški položaj, sudjelovanje BiH u globalnoj antiterorističkoj koaliciji, donošenju planskih i strateških dokumenata koje nas svrstavaju u red zemalja koje se ozbiljno suprotstavljaju terorizmu, našim mirovnim misijama, prihvaćanju međunarodnih instrumenata na ovom polju", smatra Vuković. On smatra da je u BiH potrebno uz primjenu strategije BiH u prevenciji i borbi protiv terorizma uspostaviti komunikaciju s lokalnom zajednicom, Međureligijskim vijećem, regulatornim tijelima za komunikacije, obrazovnim tijelima i institucijama.

Važno za EU put

Po Vukovićevim riječima, vlasti BiH zaslužuju odgovore oko stvarne prijetnje terorizmom, je li uspjela indoktrinacija stranih boraca u BiH k domaćem puku. 
"Ako jeste, mislim da imamo veliki problem, a o kome treba javno progovoriti bez rukavica i skrivanja pod tepih jer svaki događaj tog tipa vraća BiH unatrag i udaljava nas s našeg europskog puta, a napose gospodarske stabilnosti zemlje koja uvelike danas ovisi o stranim investicijama", smatra Vuković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?