premijer Federacije BiH

Novalić: Cestovna infrastruktura nužna kako bi smo se integrirali u Europu

ads
Foto: Stojan Lasić
05.04.2017.
u 14:41

 Konferencija "Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi", u organizaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, održana je u srijedu u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017.

Nakon što je otvorio konferenciju, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je novinarima kako su cestovne komunikacije nužne kako bismo se integrirali u Europu i okruženje.

Po njegovim riječima, cestovna infrastruktura blagotvorno djeluju na ekonomski rast i pomaže rastu bruto društvenog proizvoda, a kada je u pitanju situacija u BiH po tom pitanju u zaostatku smo za svijetom.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić istaknuo je kako je u vrijeme pripreme Konferencije dogovoreno financiranje kompletne dionice koridora V-c od Svilaja do Počitelja, odnosno do Bijače.

Na konstataciju novinara da je stalno neka dionica sporna i da se netko žali, ministar Lasić je kazao kako je problem postojao na jugu, ali je on riješen u suradnji s Europskom investicijskom bankom u Luxemburgu.

Istaknuo je kako je dogovoren ubrzani nastavak koridora izgradnje na jugu, kao i na svim ostalim dionicama.

V.d. direktora Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić novinarima je kazao kako ne može biti zadovoljan tempom izgradnje autocesta, s obzirom na to da svi resurse koje BiH ima nisu stavljeni u funkciju.

- Mi smo spremni i osigurali smo ozbiljan investicijski ciklus koji se neće prekidati u sljedećih desetak godina. Ključna stvar je da su investicije osigurane, da imamo projekte i da sad trebamo provesti zahtjevne procedure koje nisu samo stvar jedne institucije nego kompletnog sistema - istaknuo je Terzić.

Na upit što će se uraditi do kraja ove godine, Terzić je odgovorio kako su u prva tri mjeseca, iako je bilo zimsko razdoblje, odrađeni značajni radovi na koridoru.

- Idemo s projektom za koje imamo već osigurana sredstva, a to je dionica Počitelj – Zvirovići. Idemo i s dva projekta koja su, na žalost, vezana za akcize, radimo pretkvalifikaciju za dionicu Počitelj – Buna i Lot 3 zeničke zaobilaznice - kazao je Terzić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?