sastanak

Novalić i Hearne razgovarali o reformskim procesima

14.11.2017.
u 14:28

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko Distrikt BiH Dennisa Hearnea koji je nedavno stupio na tu dužnost.

Američki diplomata je rekao da je za njega inspirativno doći u Sarajevo u kojem je povremeno službovao od 1993. do 1996. godine i vidjeti kakav napredak je postignut u njegovoj obnovi i razvoju.

Posebno su ga interesovali glavni izazovi s kojim se Vlada FBiH sauočava u provođenju reformskih procesa i dalje djelovanje na stvaranju boljeg ambijenta za razvoj ekonomije i uvjeta za život građana.

Novalić je naglasio da je glavni cilj održati i nastaviti započete reformske procese i da nije dobro davati priorit nekim tendencijama kojima se reforme pokušavaju usporiti ili čak zaustaviti.

- Naši prioriteti su usvajanje i preostalih zakona koji se odnose na oblast dohotka i poreske politike, potom socijalnih zakona bez kojih nema ni socijalnog mira, kao što su Zakon o MIO i zakona koji se odnose na bolje reguliranje statusa braniteljske populacije - rekao je premijer FBiH.  

U osnovi svega je želja da se poboljša i ubrza ekonomski rast kroz infrastrukturne radove, izgradnju cesta i autocesta i elektroenergetskih projekata, za što je neophodno donošenje novog zakona o trošarinama na gorivo, što bi bio ogroman poticaj zapošljavanju.  

Posebno je razgovorano o stvaranju uslova za odlučniju borbu protiv korupcije u čemu treba otkloniti tehničke prepreke kako bi posebni odjeli Suda i Tužiteljstvu FBiH počeli s radom.

Novalić je iznio podatke o doprinosu Federacije BiH ekonomskom razvoju Brčko Distrikta BiH i prioritete u tom djelovanju, naglasivši pri tome stavljanje Luke Brčko u puni kapacitet, izgradnju autoceste od Tuzle prema Brčkom i Bijeljini i željezničke pruge od Banovića do Vareša kojom bi put između Save i mora bio skraćen za cijelih 150 kilometara, što bi omogućilo njenu punu ekonomičnost i isplativost.

Zahvališi Novaliću na korisnim informacijama, Hearne je naglasio da će poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se došlo do bržeg rješavanja otvorenih pitanja koja stoje na putu snažnijeg ekonomskog i svakog drugog napretka Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?